Gatačko sijelo po sedmi put organizovano u Beogradu

Zavičajni klub Gačana u Beogradu po sedmi put se okupio u restoranu beogradskog centra Sava.  Sa banera iznad scene pored lika Svetog Petra Zimonjića ispisane su njegove riječi izgovorene kao odgovor ustaškom povjereniku za BiH u maju 1941. godine “Ćirilovo pismo se ne može ukinuti za 24 sata, a osim toga rat još nije završen”. 

Skup je počeo himnom Srbije koju je otpjevao Hadži Nikola Mijović. Uz pojce, skup je blagoslovio sveštenik Lazar Manigoda, koji se osvrnuo na period u kome je od 1995. godine do 2002. godine služio u Gacku.

Domaćin skupa Svetozar Crnogorac je na početku svog govora pozdravio počasnog predsjednika Kluba Gačana Vidaka Kovačevića koji je i pored zdravstvenih problema i ovoga puta došao među svoje. Sloboda je izvojevana  i proviđenjem  Radovana Karadžića i vojničkimznanjem  Ratka  Mladića i njihovih saradnika, koji sad čame u Hagu i različitim zatvorima po Evropi. Nadamo se da će nekako da izdrže zatvorske dane i da se vrate živi i zdravi rekao je Crnogorac koji je prekidan aplauzima.
On je podsjetio da je od optuženih 109  Srba, pravosnažno već osuđeno njih 62, na ukupnu kaznu zatvora u trajanju od pet doživotnih  i neverovatnih  957,5 godina robije.

Nakon njega skupu se obratio načelnik opštine Gacko, Milan Radmilović.
On se osvrnuo na trenutne političke prilike u Republici Srpskoj, ali je iznio i planove oko ulaganja u centar Gacka i sređivanje sportske sale koja je darovala sportu mnoge talente.
“Napokon je riješeno i pitanje hotela u Gacku, ubuduće neće biti problema smještajnih kapaciteta za neke veće skupove i svi ste dobrodošli u Gacko – poručio je Radmilović.

Predsjednik Boračke organizacije RS general Miomira Savčić biranim riječima je govorio o Gatačkoj brigadi.
“Gatačka brigada bila je jedna od naspremnijih formacija koja je pokazala spremnost da po potrebi dejstvuje i van svoje zone. I u ratu i u miru Gačani su se pokazali istrajni u očuvanju Republike Srpske –  rekao je Savčić.

Rajko Petrov Nogo kazivao je stihove svoje pjesme „Kraj nametne gomile“, a potom se začula pjesma  muške  pjevačke grupe KUD „Tešan Podrugović“.

U nastavku programa krajiška pjesnikinja Ranka Srdić Milić kazivala je stihove upućene majci generala Mladića, a gosti su mogli da uživaju u pjesmi ženske pjevačka grupe KUD Tešan Podrugović.

Narodni guslar Nikola Bošković kazivao je stihove o Pridvorici, a zdravicu je podigao rodonačelnik svih hercegovačkih udruženja legendarni Pejo Bajčetić.

Gačani su i ove godine pokrenuli humanitarnu akciju koja je ovoga puta bila usmjerena na pomoć 38-godišnjem Nenadu Šaroviću koji je u trećoj godini preživio strujni udar i od tada je dijabetičar. Za operaciju bubrega i pankreasa u Nici potrebno je sakupiti 45.000 evra. Potom su uručene povelje zaslužnim pojedincima.

Skupština Gacka donijela je odluku o dodjeli Povelje generalu Radovanu Grubaču, komandantu Hercegovačkog korpusa.

Načelnik Gacka, Milan Radmilović ovo je priznanje predao generalu Miladinu Prstojeviću koji je Povelju primio u ime odsutnog generala Grubača.

Radmilović je dodijelio povelju ratnom komanadantu Gatačke brigade generalu  Rodoljubu Anđiću koji je podsjetio „ da se nikad ne smiju zaboraviti borci koji su za Srpsku dali svoje živote“.

Predsjednik Boračke organizacije Gacka ,Slobodan Ilić rekao je da je ova organizacija donijela odluku da znamenitim Srbima kao nagradu dodjeli fotokopiju pisma koju je Ratko Mladić uputio Gatačkoj brigadi. Prvi među njima je pjesnik Matija Bećković.

Neka se riječi pjesnika budu jače od udara topova – rekao je Ilić uručivši pismo najpoznatijem srpskom pjesniku.

Burno pozdravljeni Matija Bećković u svom stilu je prokomentarisao: Došao je kraj patnjama Srba, zamenio ih je Tramp.

Svetozar Crnogorac uručio je uramljenu pjesmu proslavljenog sportiste Radomira Skoka „Gačani i Gačanke“ načelniku Radmiloviću, a Povelja Kluba Gačana „Tešan Podrugović“ je više nego zasluženo otišla u ruke jednog od najobrazovanijih i najrječitijih Hercegovaca u Srbiji, Milošu Markoviću.

Gacko je u Hercegovini poznato kao mjesto sa najviše visokoškolskih diploma po glavi stanovnika.  Zato je i nagrada za najbolje studente koje je dodjelio Slavko Gojković direktor firme „Omega – trejding“ izazvala veliko interesovanje i jaku konkurenciju.

Kriterijumi su jasni: državni fakultet, što veći prosjek i što veća godina studija. Ove godine najbolji gatački studenti su: Nevena Stojanović, (Elektrotehnički fakultet u Beogradu, prosjek – 9,85),  Dragutin Jegdić, (master na Akademiji umjetnosti, prosek – 9,81) i Božo Bjeković, Tehnički fakultet, smjer softversko inženjerstvo i informacione tehnologije  prosek  9,35.

Najbolja  studentkinja Nevena Stojanović je za Slobodnu Hercegovinu rekla da je za dobre rezultate gatačkih studenata veoma zaslužna gimnazija „Pero Slijepčević“, ali i genetika jer je i brat završio Mašinski fakultet i trenutno volontira u RiTE Gacko.

Direktor izdavačke kuće „Filip Višnjić“ u Beogradu, Dejan Mastilović uručio je nagradu učenici trećeg razreda gimnazije Ivani Lažetić u Gacku.  Ona je pobjednik konkursa koji je raspisala SPKD „Prosvjeta Gacko“ na temu Sveti Sava-duhovni i svjetovni uzor.

Tombola je po običaju bila veoma bogata. Srećni dobitnici su dobili CD-ove pjevačke grupe Tešan Podrugović iz Gacka, komplete knjiga autora Ranka Gojkovića, izdavačke kuće Filip Višnjić i SKPD Prosveta.

Pored velikog broja prisutnih ljudi iz javnog, društvenog i političkog života  ovo veče je u najvećem dijelu bilo posvećeno ljudima koji su stvarali Republiku Srpsku među kojima su bili brigadni ratni komandanti Milenko Lalović, Marko Kovač i Rade Danilović, a  skupu Gačana prisustvovao je i narodni poslanik Vukota Govedarica.

Podršku Gačanima dali su predstavnici svih hercegovačkih udruženja u Srbiji, uz konstataciju Svetozara Crnogorca da su Hercegovci u Srbiji danas najsložniji i najorganizovaniji.

U zabavnom dijelu programa nastupio je Bole bend iz Gajdobre, a odavno naviknuti na visoke standarde voditelja Milovoja Beštića gosti su mogli da saznaju brojne podatke o Gacku i Hercegovini.

(Slobodna Hercegovina)

Podijelite vijest