Gatačkim poljoprivrednicima predstavljen novi Pravilnik o podsticajima

Poljoprivrednim proizvođačima sa područja naše opštine, danas je u sali SO-e Gacko predstavljen novi Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi za 2016. godinu. Sa novinama koje Pravilnik nosi, zainteresovane proizvođače upoznao je Boro Milivojević iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, područna jedinica Trebinje.

„Novi Pravilnik je sličan prošlogodišnjem. Ono što je novina je što se ove godine mogu ostvariti premije za proizvodnju kvalitetnih junica i finansiranje premije osiguranja u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. To znači da proizvođači mogu da osiguraju svoje osnovno stado i objekte, a Ministarstvo će sufinansirati premiju osiguranja do 50% od polise“, rekao je Milivojević.

Visina budžeta podsticaja je na prošlogodišnjem nivou, i iznosi 60 miliona maraka. Najveći dio tih sredstava, oko 47 miliona, namijenjen je za direktu mjeru, odnosno pomoć poljoprivrednim proizvođačima, a koja se odnose na pomoć u stočarskoj i biljnoj proizvodnji. Ovu pomoć ostvarju i komercijalni i nekomercijalni poljoprivredni proizvođači. U drugu grupu mjera spadaju kapitalna ulaganja, gdje poljoprivredni proizvođači prvo moraju da investiraju određena sredstva da bi nakon toga ostvarili povrat od Ministarstva, koji se prema riječima Milivojevića, kreće do 30% od investiranih sredstva. Poljoprivredni proizvođači koji registruju svoje gazdinstvo kao komercijalno imaju 50% više sredstava nego nekomercijalna gazdinstva, i tu je razlika. U treću grupu mjera spadaju interventne, na koje proizvođači imaju pravo ukoliko dođe do šteta prouzrokovanh od udara groma, pasa utalica, a u koje ne spadaju štete prouzrokovane poplavama, sušama i sl.

Pravo na podsticajna sredstva i druge oblike podrške u poljoprivredi imaju korisnici, poljoprivredna gazdinstva sa prebivalištem, odnosno sjedištem u Republici Srpskoj, koja obavljaju poljoprivrednu proizvodnju na teritoriji Republike i koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava kao komercijalna ili kao nekomercijalna gazdinstva, kao i drugi subjekti u skladu sa članom 26. Zakona o poljoprivredi, koji su upisani u Registar korisnika podsticajnih sredstava.

Podijelite vijest