Fondacija “Sveti Vukašin”: Završena još jedna aktivnost u okviru projekta “Poljoprivreda i društveni aktivizam kao podrška najugroženijim”

U subotu, 24. decembra završena je još jedna planirana aktivnost Fondacije “Sveti Vukašin”, koja se sprovodi u okviru projekta “Poljoprivreda i društveni aktivizam kao podrška najugroženijim”.

Domaćinstvo porodice Elez je dobilo struju ugradnjom solarnih panela. Sistem će obezbijediti rasvjetu, nekoliko utičnica, napajanje frižidera, kao i upotrebu uređaja kao što su bušilica, brusilica i sve osim uređaja koji imaju ugrađena grijna tijela.

Ugradnji sistema predhodilo je razvođenje struje u kući, koje je bez naknade uradio jedan član Fondacije kao prilog sprovođenju ovog projekta.

Porodica Elez živi i boravi u selu Izgori kod Gacka tokom čitave godine. Bave se isključivo stočarstvom koje im je jedini izvor prihoda i bili su jedino domaćinstvo na području opštine Gacko koje nije imalo električnu energiju. Njihovo imanje je smješteno na preko 1300 metara nadmorske visine i udaljeno je od centra opštine preko 30 kilometara. U zimskom periodu zbog snijega su odsječeni od centra opštine često i po šest mjeseci u toku godine.

Projekat u potpunosti finansira Opština Gacko, a sprovodi Fondacija “Sveti Vukašin” Izvršni odbor Gacko. Sredstava su obezbijeđena putem javnog poziva koji je Opština Gacko raspisala u maju 2022. godine.

(Sveti Vukašin Fondacija eparhije ZHiP)

Podijelite vijest