Данас се обиљежава Међународни дан људских права

Уједињене нације (УН) су 10. децембра 1948. године усвојиле Универзалну декларацију о људским правима, у којој је истакнуто да су та права универзална и да не зависе од националне, државне, идеолошке, социјалне и културне припадности.

Овим документом се штите грађанске, политичке, економске, социјалне и културне слободе и права човјека – од права на живот и слободу до права на достојанство, приватност, социјалну сигурност и удруживање.

Усвајање Декларације представљало је крупан напредак у том тренутку, а том приликом остале су уздржане земље совјетског блока, Саудијска Арабија и Јужноафричка Република.

У оквиру Савјета Европе, 1950. године донесена је Конвенција о заштити људских права и основних слобода која, поред основних права, установљава и механизме заштите и надзора над њиховим остваривањем.

УН су 1966. године донијеле два споразума, којима су разрађене слободе и права прокламована Декларацијом о људским правима, а документе је прихватило 130 земаља.

Међународни дан људских права биће обиљежен низом манифестација, како би се указало на значај поштовања права и достојанства сваког појединца.