“Dan otvorenih vrata” na Fakultetu za proizvodnju i menadžment u Trebinju

Vrata Fakulteta za proizvodnju i menadžment u Trebinju (FPM) danas su bila otvorena za sve one koji su željeli da posjete ovu visokoškolsku ustanovu, upoznaju se sa studijskim programima, obiđu prostorije i laboratorije fakulteta, te razgovaraju sa rukovodstvom.

Danas su se sa dekanom ovog fakulteta Dušanom Jokanovićem sastali predstavnici svih hercegovačkih opština, kako bi zajedničkim razgovorom unaprijedili saradnju između lokalnih zajednica i ove visokoškolske ustanove, te dogovorili se o aktivnostima koje bi poboljšale studentski standard. Na dva studijska programa, prema procjeni dekana Jokanovića, u predstojećem upisnom roku trebalo bi da se upiše oko 50 studenata na osnovne studije, deset studenata na drugi ciklus studija, te još pet studenata stranih državljana.

„Mi smo prošle godine imali apsolutni trend rasta. Upisali smo 95% dozvoljenih studenata. Imali smo veće interesovanje za Master studije, tako da se u drugom roku javilo još petoro zainteresovanih studenata. Mi ulazimo u jednu ozbiljnu priču, a za takvo nešto potrebna je mobilnost svih nivoa države, a posebno organa lokalne uprave“, naglasio je Jokanović.

Komentarišući nedavnu izjavu predsjednika trebinjskog gradskog odbora NDP-a Slobodana Šarabe kako se on, navodno, Šarabi žalio na to da FPM nema nikakvu podršku od grada, Jokanović smatra da je ta izjava pogrešno protumačena.

„Bio bih vrlo neozbiljan da svoj stav govorim jednom čovjeku. To je stav koji je preovladao na sastanku rukovodstva fakulteta sa šefovima poslaničkih klubova ovdje na fakultetu. Svi oni koji su se pojavili na tom institucionalnom sastanku su imali isti stav. Ne bih volio da se daje takav spin. Fakultet ne smije da se bavi takvim stvarima, ali ako želite iskreno da čujete, ja smatram da podrška lokalne zjednice mora biti na puno većem nivou“, jasan je dekan.

Društveni anganžman kadrova koji su se školovali na Fakultetu za proizvodnju i menadžmet u Trebinju, prema riječima dekana Jokanovića, najbolja je preporuka za ovu visokoškolsku ustanovu.

„Mislim da mi imamo odlučne studente, samo se postavlja pitanje koliko smo mi spremni i koliko želimo da im napravimo bolje uslove za život. FPM bi trebao da ponudi jedan tablet sadržaja, školovanje studenata za lidersku ulogu u društvu. Mi iz godine u godinu inoviramo naše studijske programe i pratimo kako to rade bolji od nas u okruženju. To ne treba da bude sramota. Osluškujemo i gledamo potrebe savremenog tržišta i na taj način usavršavamo naše studijske programe. Naših 138 studenata radi u firmama širom RS i to na veoma značajnim pozicija. To su uglavnom liderske pozicije“, naglasio je Jokanović, te dodao da najvažnija stvar našeg društva treba da bude „borba za omladinu“.

Veliki broj studenata u Trebinju došao je iz Gacka. Današnjem sastanku je prisustvovao i načelnik Milan Radmilović, koji je izrazio spremnost na saradnju između FPM-a i gatačke opštine.

„Dobro je da se sastajemo i da se dogovaramo. Ovi mladi ljudi i kad završe fakulteta moraju da prođu pripravnički staž, te nađu zaposlenje i o tim temama se razgovara. Opština Gacko će dati punu podršku fakultetu i kao što znate, mi smo u kontinuitetu finansirali svaku vrstu obrazovanja, od predškolskog do čak doktorskih disertacija“,rekao je Radmilović.

Mogućnost posjete fakultetu i današnji sastanak aktivnosti su u okviru „Dana otvorenih vrata“, koje Fakultet za proizvodnju i menadžment provodi svake godine.

(Moja Hercegovina)

Podijelite vijest