Načelnik opštine primio predstavnike turske firme GIMAS

Juče je u kabinetu načelnika opštine Gacko održan sastanak sa predstavnicima turske firme GIMAS, o mogućnostima izgradnje fabrike cementa na teritoriji naše opštine.

Sastanku su prisustvovali načelnik opštine sa saradnicima, predstavnici firmi GIMAS, ENEL, ALFA MOTOR i dr geologije, Boško Vuković.

Opština Gacko, pored velikih rezervi uglja i proizvodnje električne energije, raspolaže značajnim rezervama krečnjaka, gline i laporca kao osnovnih sirovina za proizvodnju cementa.

Uzimajući u obzir da u Republici Srpskoj nema proizvodnje cementa, nametnulo se kao logično razmišljanje da se uđe u projekat izgradnje cementare, određenog kapaciteta, koja bi se realizovala u narednim godinama.

Da bi se pristupilo realizaciji  izgradnje fabrike za proizvodnju cementa potrebno je sagledati sve neophodne parametre od sirovina, njihovih zaliha i  kvaliteta, energije, tehnologije, tržišta i ekonomske opravdanosti takve proizvodnje, odnosno, neophodno je izraditi studiju izvodljivosti ulaska u takav projekat.

“Sve naše cementare su ekološki čiste, zovemo ih zelene cementare, a realno vrijeme izgradnje jedne takve cementare je 26 mjeseci” , istakao je Bekir Girgin direktor Gimasa.

Na kraju sastanka, načelnik opštine Gacko, Milan Radmilović,  je zajedno sa gostima otišao u obilazak terena rudnika i deponija.

gimas_1

Podijelite vijest