CDPP „Rastimo zajedno“: Obilježen Svjetski dan autizma

Simboličnim puštanjem plavih balona, danas je u Centru za djecu sa posebnim potrebama „Rastimo zajedno“, obilježen Svjetski dan autizma. U prisustvu djece iz osnovne škole, mališana Dječijeg vrtića, volontera Crvenog Krsta kao i korisnika dnevnog centra, akcija je održana u 5  do 12 sati, kao sibolično vrijeme kojim se pokazuje da nikad nije kasno da se urade prave stvari. T

okom dana, volonteri Crvenog krsta dijeliće letke simbolično urađene u plavoj boji, s ciljem da se stanovnici opštine upoznaju sa činjenicom da osobe sa autizmom postoje i u našoj sredini.

Nijedna osoba sa autizmom ne bi trebalo da bude uskraćena u slobodnom razvoju njegovog ili njenog nezavisnog života, u mjeri u kojoj je to moguće. Razvoj njihovih jedinstvenih potencijala, zavisi više od pristupačnosti ranih, obimnih i doživotnih mjera podrške, nego od stepena njihovih ograničenja.

Autizam je vrlo složeni poremećaj u razvoju mozga, koji karakteriše slaba ili nikakva socijalna inetrakcija i komunikacija te ograničeni i ponavljajući obrasci ponašanja. Na osnovu činjeničnih podataka, dobijenih naučnim istraživanjem, danas znamo da autizam nije rijetka pojava, a ukoliko se u obzir uzima čitav spektar autističnih poremećaja, ova vrsta poremećaja obuhvata 0.6% ukupne populacije. Ovo znači da u Evropi postoji oko 5 miliona osoba sa autizmom.

Podijelite vijest