Брдска трка “Гат 2023” испунила сва очекивања

Брдска трка у Гацку под именом “Гат 2023“ одржана је јуче, другу годину заредом, а стазу прилично захтјевну, дугу 850 метара, успјешно су савладала 44 такмичара старија од 12 година и 20 дјеце.

Најбржи је био Урош Гутић из Невесиња, који је истрчао за 5 минута и 12 секунди. Друго мјесто је заузео Дејан Жерајић из Невесиња, док је треће мјесто и ове године припало гачанину Марку Окиљевићу.

Побједник трке, Урош Гутић наступа за Борац из Бањалуке, а државни је првак Босне и Херцеговине на 5.000 метара.

“Не трчим иначе овакве стазе, стаза је тешка. Дошао сам да покушам нешто направити и успио сам”, рекао је Гутић и похвалио организацију самог догађаја.

Према ријечима другопласираног, Дејана Жерајића, трка је пребрза за овакву стазу, што је чини посебном.

И Марко Окиљевић дијели исто мишљење. Активно се бави спортом и прошле године је међу прва три такмичара стигао на циљ.

У категорији дјеце, најбржи су били Јаков Кандић, Андија Тепавчевић и Алекса Николић.

Побједницима су уручене награде, а сви учесници добили су на поклон мајице и захвалнице. Награде су добили и најстарији и најмлађи такмичар.

Предсједник удружења, Саша Николић, истиче да трку организују са циљем промоције брда Гат које је симбол Гацка. Овогодишња масовност и интересовање посјетилаца показује да су на правом путу и да овај догађај може постати традиционалан са учешћем све више такмичара и посјетилаца.

“Одзив је био веома добар, чак помало и изнад наших очекивања. Задовољни смо што су ове године учествовала и нека позната имена из овог спорта, а посебно што је присуствовао велики број дјеце. Овом приликом се захваљујем школи спорта Спартакус на подршци и сарадњи. Захваљујем се свим данашњим такмичарима и посјетиоцима и честитам побједницима. Уједно промовишемо здрав спортски живот и значај очувања природе”, истакао је Николић.

Предсједник Мјесне заједнице Брљево, Обрен Николић, каже да постижу циљ, а то је очување сјећања на устанике на Брљеву, промоцију брда Гат, али и промоцију Удружења.

“Овогодишња трка је организована на вишем нивоу од претходне, између осталог и захваљујући нашим спонзорима, којима смо веома захвални. Циљ нам је да свака наредна трка буде за једну степеницу на вишем нивоу организације”, рекао је предсједник МЗ Брљево.

Учешће у трци узели су и полазници школе спорта и корективне гимнастике “Спартакус” из Гацка. Њих 85 у пратњи тренера стигли су до циља.

Милан Гутовић, један од тренера школе спорта, захвалио се организаторима на позиву и изразио задовољство што су дио ове манифестације.

“Заједно ћемо се потрудити да манифестација буде традиционална и сваке године масовнија. Ове године је ,,трка на Гат” и дио Културно спортског љета тако да је и тим препознат значај организације саме трке. Оно што је битно још нагласити да се поред спортског и такмичарског дијела истиче и историјски моменат саме локације”, рекао је Гутовић и додао да је потребно овај локалитет прогласити од значаја за локалну заједницу и прилагодити га за туристичке посјете, стазе за шетњу, видиковац и слично.

Кабинет начелника подржава организацију овог догађаја, потврдио је начелник општине Гацко, др Огњен Милинковић.

“Ово мјесто је од изузетне важности за историју Гацка и ми морамо да чувамо културу сјећања на наше претке који су овдје изнијели заставу слободе. Организација оваквих догађаја и посјета омладине најбољи је начин промоције Гата”, истакао је Милинковић.

Организатори се захваљују спонзорима, а то су Синдикална организација РиТЕ Гацко, Сафир д.о.о. Гацко, Југопревоз, кафе бар Урке, Дестиларија Старовић и Липник д.о.о. Гацко.

Трку је организовало Удружење за заштиту природне и културно – историјске баштине “Гат” и Мјесна заједница Брљево, под покровитељством општине Гацко, а у склопу обиљежавања 6. јуна – Дана општине Гацко и Дана устанка на Брљеву.

Брдска трка “Гат 2023” један је од догађаја у оквиру манифестације “Културно – спортско љето Гацко 2023”.