“Bosanska golgota slom snaga JVuO u Bosni 1945. godine” predstavljena gatačkoj publici

Za sve poštovaoce “učiteljice života” sinoć je bio pravi praznik u Parohijskom domu u našem gradu, gdje je predstavljena knjiga “Bosanska golgota slom snaga JVuO u Bosni 1945. godine” autora Nemanje Devića i Bojana Dimitrijevića.

Publika, koja je kasnije pokazala veliko interesovanje i svojim pitanjima, te ovaj istorijski čas pretvorila u dijalog, mogla je čuti mnogo interesantnih detalja od istoričara sa beogradskog Instituta za savremenu istoriju, u pričama iz “Srpske istorije” kako je naslovljen ovaj događaj, koji je naišao na veliko interesovanje, a nastavlja se i završava večeras.

Kakav je bio put, te sudbina i epilog Jugoslovenske vojske u otadžbini iz Srbije i Crne Gore nakon ulaska partizanskih jedinica u Srbiju i Crnu Goru u jesen 1944. godine, ono je što su do detalja obradili.

Istoričar Milan Nikčević, koji je bio domaćin i medijator, naglasio je da velika čast bila ugostiti eminente stručnjake, te zbog samog značaja, kako on naglašava da se priča o stvarima “koje nam i dalje dušu lome i pokreću emocije”.

Nemanja Dević, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, kazao je da je zahvalan jer je ponovo u Gacku gdje se priča o temi iz novije prošlosti, koja je itekako značajna i važna.

“Mi nismo pisci koji slikovito prikazuju ove dramatične događaje, o kojima pričamo, ne bavimo se temama o postanku i poreklu srpskog naroda koje sada zaista opterećuju naš narod. Jednostavno, bavimo se temom koja na neki način još uvijek deli naš narod. Trudimo se da svoj posao obavimo akademski čestito, pošteno i da svake godine zaokružimo jedno novo istraživanje, koje sada i promovišemo širom Srpskih zemalja”, kazao je Dević, koji je dodao da se najviše bave istorijom Drugog svjetskog rata.

On dodaje da su tu tema, između ostalih kao i ova, nisu jednostavne i ne okupljaju čitav naš narod, jer su i dalje “žive”. “Mi sa ovom knjigom negiramo zaborav ali i koliko su bile pogubne podele među srpskih narodom u tom vremenu”, dodao je Dević, te da se “deobe” ne ponove više nikada.

Dr Bojan B. Dimitrijević, naučni savjetnik Instituta za savremenu istoriju iz Beograda, takođe je govorio o odstupnici, žrtvama, ali i Lijevče polju i Zelengori.

Podsjećamo, ova knjiga je naučni skup, dva ugledna istoričara, a sve je dokazano i potkrijepljeno činjenicama, a sam događaj dio je manifestacija “Kulturno – sportsko ljeto Gacko 2021”.

Podijelite vijest