Bogojavljensko pogružavanje na jezeru Desivoje

Povodom praznika Bogojavljenja, Crkvena Opština Gacko danas je, drugu godinu za redom, organizovala osvećenje vode na jezeru Vrba (Desivoje) i bogojavljensko pogružavanje u vodu.

Nakon svete liturgije u hramu Svete Trojice, činu pogružavanja, odnosno uranjanja i izranjanja iz vode, pridružilo oko pedeset najhrabrijih sugrađana, među kojima su bile i dvije djevojke.

U znak sjećanja na Isusovo krštenje, u hladnoj vodi jezera Desivoja, ovom svečanom činu, prvi su pristupili načelnik opštine Gacko dr Ognjen Milinković i sveštenik Prve gatačke parohije, Velimir Kovač.

Prema riječima sveštenika Kovača, sve počinje na svetoj liturgiji. Prvo treba prisustvovati liturgiji i onda doći na jezero i uzeti blagoslov ledene jezerske vode.

„Lijepo vrijeme nas je pratilo iako je zima i voda hladna. To je stari običaj da se na današnji dan osvećuje priroda vode, a sa njom i sva ostala priroda i mi na taj način učestvujemo u osvećenju i blagoslovu. Poput gospoda Isusa Hrista koji se krstio u rijeci Jordan trokratno pogružavamo osvećenu vodu jezersku“, rekao je Kovač.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković, zahvalio se svim učesnicima na hrabrosti i ljubavi prema našoj vjeri i tradiciji.

“Radost je i blagoslov učestvovati u bogojavljenskom pogruženju na krovu svetosavske Hercegovine, u jezeru Desivoje na 1070 metara nadmorske visine i biti u grupi najhrabrijih Gačana. A Gačani su ljudi koje svuda prepoznaju po hrabrosti. Sunčan dan upotpunio je slavski ambijent i zasigurno da će nas, ako Bog da, naredne godine biti još više”, rekao je Milinković.

Najmlađi učesnik pogružavanja bio je osmogodišnji Đorđe Radmilović, a najstariji Blažo Grković. Od djevojaka, na ovaj čin, kao i prošle godine, odvažile su se Nevena Vukajlović i Gordana Slijepčević.

Bog se javi. Vaistinu se javi!

 

 

 

 

 

Podijelite vijest