Bogojavljensko pogružavanje na Desivoju (foto)

Na praznik Bogojavljenja, Crkvena Opština Gacko danas je prvi put organizovala osvećenje vode na jezeru Vrba (Desivoje) i bogojavljensko pogružavanje u vodu.

U znak sjećanja na Isusovo krštenje, činu pogružavanja, odnosno uranjanja i izranjanja iz vode, pridružilo se više od trideset najhrabrijih sugrađana, među kojima su se odvažile i dvije djevojke.

Prema riječima starješine Hrama Svete Trojice, Velimira Kovača, posebnih priprema nije bilo, a inicijatori su bili grupa mladih.

„Ovo je prvi put da organizujemo i blagosiljanje vode ovdje na Desivoju. Običaj je u mnogim mjestima da se pliva za časni krst i da se potapamo u vodu bez obzira koliko je ona hladna. Evo, to smo prvi put ove godine organizovali u Gacku. Nismo se nešto posebno spremili, to je bilo više na inicijativu mladih ljudi koji su to željeli, a koji su ranijih godina išli u Bileću i Trebinje da plivaju. Nadam se da ćemo iduće godine imati i bolju organizaciju, a možda i plivanje za časni krst ili opet ovako pogružavanje“, rekao je sveštenik Kovač, koji se i sam pridružio ovom svečanom činu.

Najmlađi učesnik pogružavanja bio je Nikola Kovač, a najstariji Vlado Lozo. Od djevojaka, na ovaj čin odvažile su se Nevena Vukajlović i Gordana Slijepčević.

Gordana kaže da joj se danas ispunila dugogodišnja želja.

„Za nekoga je ovo možda samo atrakcija, ali za mene je mnogo više od toga. Kao što znate, danas je jedan od velikih praznika, i nadam se, ako Bog da, da ću i iduće godine učestvovati i da će biti više djevojaka“, rekla je Gordana.

Dežurna je bila i ekipa Hitne pomoći gatačkog Doma zdravlja, ali na svu sreću, potrebe za bilo kakvom intervencijom nije bilo.

Bog se javi. Vaistinu se javi!

Podijelite vijest