Актуелни пројекти и грађевински радови у општини Гацко

Нова грађевинска сезона на подручју општине Гацко најављена је средином текућег мјесеца, доласком погоднијег времена за грађевинске радове. Актуелно је неколико пројеката, а неки од њих су већ у процесу реализације. Према ријечима начелника Одјељења за просторно планирање и цивилну заштиту у општини Гацко, Алексе Зеленовића, међу приоритетима је доградња водоводног система са изворишта Придворица, чији су радови почели прошле године.

„До сада је изведено преко два километра мреже, а радови се настављају одмах са погодним данима у овом мјесцу. Рок за извођење је 15 временски погодних мјесеци. Радови су добро почели. Уз ове, има и додатних радова, па ће тако, између осталог, бити урађен и антенски стуб за базну станицу мобилне телефоније. Очекујемо да ће извођач ове године појачати технику када је у питању ископ и припрема приступних путева. Још је рано говорити о завршетку радова, јер је ово велики пројекат. Могуће је и ове године да се комплетни радови приведу крају“, рекао је Зеленовић.

Зимски период је искориштен да се набави комплетан материјал за извођење радова. Завршени су и пројекти за Брљево и Фојницу.

„Извршена је ревизија пројекта за Брљево и тај пројекат стоји на располагању чим се стекну новчана средства. Ревизија пројкета за Фојницу још траје, тако да се надамо да ће и ова два пројекта доћи на ред, када буде готов основни пројекат. Када буде довољно воде за та два система, онда ће моћи да се ради брзо и ефикасно“, каже Зеленовић.

Тендер за пројекат Трга Саве Владиславића, око храма Свете Тројице, (проширен и на плато испред споменика који је прошле године урађен), биће поново расписан. Због превисоких понуђених цијена, претходно расписани тендер је поништен у току прошле године. За ове намјене из кредитног задужења издвојено је 520 хиљада марака. Овај пројекат Општина Гацко кандидовала је и према конзулату Србије, као један од пројеката од велике важности.

„Пројекат смо доставили и чекамо повратну информацију приликом састанака представника Владе Србије са начелницима општина“, рекао је Зеленовић.

Такође, према Влади Републике Српске која је планирала издвојити око 50 милиона марака за све општине, Општина Гацко је кандидовала четири пројекта. То су Јужна обилазница, регулисање земљишта у Гатачком пољу за издавање на закуп и за његову обраду, уређење Трга и околно уређење спортске дворане.

Уговор за изградњу спортске дворане је потписан и одабран је надзор, каже Зеленовић. Након проучавања техничке документације и увођења извођача у посао, радови би требали почети са првим погодним данима. До тада, радиће се на измјештању инсталација, припреми земљишта и другим припремним радовима.

Према пројекту паркинга у Видовданској улици, планирано је да се уради 80 паркинг мјеста. Вриједност радова је процијењена на око 80 хиљада марака. Тендер је расписан и радови би требали почети овог љета.

„Средства за ове радове су обезбијеђена из кредитног задужења. Паркинг је у складу са РП „Центар 1“ и налази се на земљишту општине. Општина је приликом експропријације земљишта за Јужну обилазницу одкупила читав појас, од обилазнице до Видовданске улице. Планирано је 80 паркинг мјеста дужине по 5,5 метара. Планирана је и пјешачка стаза, са расвјетом. Тендер је расписан, и радови ће почети овог љета са роком за извођење од три мјесеца“, рекао је Зеленовић.

Извођење радова на санацији шахтова, ударних рупа и ивичњака на градским улицама, спада у ред хитних интервенција, истакао је Зеленовић. Са овим радовима ће се почети након стабилизације временских прилика.

„Прошле године због одређених проблема са извођачем, тадашњи уговор смо раскинули и нисмо извршили санацију ударних рупа. Међутим, ове године урађена је дефектажа свих рупа на градским улицама заједно са другим објектима, који нису у функцији. По том пројкету расписан је тендер, извођач радова је одабран, срества су обезбијеђена у буџету и то би требало да буду први радови са доласком лијепог времена. Општина је дужна да сваке године после зимског периода направи брзу дефектажу и донесе план санације, и од сада па надаље сваке године биће издвојена средства за њихову санацију“, каже Зеленовић.

У току године биће завршени и радови на асфалтирању улица, а међу приоритетима је улица Алексе Шантића. Уговорено је и асфалтирање улице у приградском насељу Грачаница. Када је у питању реконструкција улице Митрополита Петра Зимоњића, ове године биће урађена реконструкција водовода и канализације објеката одводње. Тиме би се извршила припрема за асфалтирање.