Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Aktivnosti Kriznog štaba i stanje u preduzetništvu u vrijeme pandemije

Odlukom Štaba za Vanredne situacije opštine Gacko od 16. marta formiran je Krizni štab opštine Gacko za KOVID 19. Krizni štab je imao tačno definisane zadatke i obaveze, a samim tim i ovlaštenja. Održano je 55 sjednica, doneseno je preko 40 zaključaka u formi naredbi i preporuka.

U gatačkom Domu Zdravlja ukupno su testirana 293 lica, pozitivnih je bilo 42. Pod nadzorom je bilo preko 400 osoba.

Krizni štab opštine Gacko vodio je računa o dezinfekciji javnih površina i objekata i ona je rađena redovno i po planu. Na samom početku bila je angažovana firma „Sanitacija“ Zvornik i izvršena je dezinfekcija svih javnih površina i objekata. Kasnije je posao dezinfekcije preuzelo JP „Komus“ Gacko koje je dezinfekciju vršilo po potrebi.

Stanje u preduzetništvu

Vanrednim stanjem, ograničenjima i zabranama rada koje su uvedene najviše su pogođeni preduzetnici koji obavljaju djelatnost iz oblasti ugostiteljstva i djelatnosti pripreme i posluživanja hrane i pića. Naredbom Kriznog štaba od 16. marta zabranjen je rad ugostiteljskim objektima kojih je u periodu zabrane aktivnih bilo 29 sa oko 70 zaposlenih radnika.

U Centralnom registru preduzetnika opštine Gacko trenutno status „aktivan“ ima 95 samostalnih preduzetnika.

Registrovano je pet frizerskih salona, a zaključkom Kriznog štaba od 23. marta zabranjen je rad frizerskim salonima i buticima. U Gacku je  registrovano sedam butika i njima je 1. aprila odobren nastavak rada sa ograničenim radnim vremenom. Nastavak rada za ugostitelje i frizerske salone odobren je 11. maja i naloženo im je da se u radu pridržavaju uputstava i mjera koje propisuje Institut za javno zdravstvo RS.

U periodu uvođenja zabrana i ograničenja u poslovanju, pet samostalnih preduzetnika je podnijelo zahtjev za privremenu odjavu u određenom trajanju. U ovom periodu bio je samo jedan zahtjev za registraciju preduzetnika, čija je pretežna djelatnost pružanje usluga smještaja, dok zahtjeva za trajni prestanak obavljanja djelatnosti nije bilo.

Pomoć koja je distribuirana

Odlukom Kriznog štaba sva pomoć u proteklom periodu distribuirana je preko Crvenog krsta i Centra za Socijalni rad Gacko. Za 164 porodice i pojedince iz naše opštine uručena je pomoć u prehrambenim paketima i sredstvima higijene.

Osim te vrste pomoći podijeljena je i pomoć u zaštitnim sredstvima i to 10100 rukavica, 5800 maski,70 zaštitnih odijela Domu zdravlja i tunel za dezinfekciju koji je donacija Domu zdravlja od Društva Crvenog krsta BiH.

Odlukom štaba za Vanredne otvoren je poseban račun u Novoj banci za prikupljanje sredstava za pomoć ugroženim u vrijeme pandemije i ublažavanju njenih posledica. Do sada je prikupljeno oko 4000 KM i ova sredstva će biti raspoređena onima koji su epidemijom najviše bili ugroženi.

Opština Gacko je za mjesec mart uplatila 50% minimalne neto plate svim radnicima ugostiteljskog sektora u opštini Gacko, kojima je izrečena zabrana obavljanja djelatnosti, dok je poreze i doprinose uplatila Vlada.

Osim ove vrste pomoći izvršena je analiza i za ona lica koja su u stanju socijalne potrebe, a nalaze se na evidenciji nezaposlenih u Gacku. Od 484 osobe koje su evidentirane na zavodu za zapošljavanje, a čekaju na zaposlenje duže od dvije godine, njih oko 80 su u potrebi da im se pomogne.

U narednom periodu Opština Gacko će definisati mjere pomoći svima koji su bili ugroženi i kojima je rad bio otežan u proteklom periodu kako bi bili subvencionisani iz budžeta opštine.

Podijelite vijest