Akcija s ciljem podizanja bezbjednosti pješaka u saobraćaju

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje od 1. do 15. jula akciju „Odnos pješak – vozač“, a sve u cilju podizanja bezbjednosti pješaka u saobraćaju na viši nivo.

Analize pokazuju da je u prvoj polovini ove godine ugroženost pješaka, kao osjetljive kategorije učesnika u saobraćaju, veoma izražena. U saobraćajnim nezgodama ove godine smrtno je stradalo 19 pješaka, 43 su zadobila teške tjelesne povrede, a 119 je zadobilo lakše tjelesne povrede.

Prva sedmica akcije „Odnos pješak – vozač“, od 1. do 7. jula biće preventivnog karaktera i cilj ovih aktivnosti biće da se ukaže pješacima  na potencijalne opasnosti u saobraćaju, ukoliko ne poštuju propise koji se odnose na kretanje pješaka kolovozom i prelaska preko kolovoza, a vozači su dužni da poštuju prednost prelaska pješaka na obilježenim pješakim prelazima.

Druga sedmica akcije, od 8. do 15. jula biće represivnog karaktera.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske apeluje na pješake da poštuju saobraćajne propise, ali i na vozače koji treba da poštuju prava pješaka u saobraćaju. (MUP RS)

 

Podijelite vijest