Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Akcija MUP-a RS: „Petarde nisu igračke – ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik“

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizuje akciju „Petarde nisu igračke – ne dozvolimo da se smijeh pretvori u krik“, sa ciljem da građani Republike Srpske predstojeće praznike obilježe u bezbjednom okruženju, na miran i dostajanstven način.

Imajući u vidu da su novogodišnji i božićni praznici period kada se može očekivati pojačana upotreba pirotehničkih sredstava i nezakonita upotreba oružja, MUP RS organizovaće niz aktivnosti kako bi građane upozorili na opasnost i posljedice upotrebe pirotehničkih sredstava i nezakonite upotrebe vatrenog oružja.

Policijski službenici će u cilju edukacije djece i mladih organizovati predavanja u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, kako bi ih upoznali sa opasnostima i posljedicama upotrebe pirotehnike. Namjera je i da se u ovu akciju uključe i predstavnici lokalnih zajednica, prosvjetno – obrazovne ustanove, učeničko – roditeljski savjeti, nevladine organizacije i drugi subjekti, kako bi animirali čitavu društvenu zajednicu na suzbijanju ove pojave.

U cilju sprečavanja neovlaštene prodaje pirotehničkih sredstava, policijski službenici MUP-a RS intenziviraće tokom decembra kontrolu prodavnica koje imaju zakonsko ovlaštenje da prodaju pirotehniku, odnosno vlasnici ovih prodavnica biće upozoreni da se kupovina i prodaja ovih prozvoda mora biti u skladu sa važećim propisima.

Iz MUP-a RS pozivaju građane da praznike proslave na miran i dostojanstven način, i da ne koriste petarde na mjestima gdje se okuplja veći broj građana.

(MUP RS)

Podijelite vijest