Akcija “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima”

zimska_oprema_1

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske podsjeća sve vozače, vlasnike motornih vozila da je od danas do 15. aprila za motorna vozila obavezna zimska oprema.

Zimska oprema sastoji se od pneumatika sa zimskim ili ljetnjim profilom na svim točkovima na kojima dubina gazećeg sloja iznosi najmanje četiri milimetra i odgovarajućih lanaca koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

Iz MUP-a Srpske napominju i da će u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza Srpske i Auto-moto savezom /AMS/ do 25. novembra provoditi akciju “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima”, s ciljem povećanja ukupnog stepena bezbjednosti saobraćaja i smanjenja broja saobraćajnih nezgoda i njihovih posljedica koje nastaju zbog nepravilne pripreme vozila za zimske uslove vožnje i načina vožnje u zimskim uslovima.

U okviru ove akcije, radnici AMS-a Srpske u saradnji sa policijskim službenicima kontrolišu rashladnu tečnost u motornom vozilu, dubinu gazećeg sloja pneumatika, ispravnost svjetlosno-signalnih uređaja, viskozitet kočione tečnosti, te opremu i pribor vozila.

Portparol MUP-a Srpske Mirna Šoja rekla je Srni da se za 10 mjeseci ove godine dogodilo 7.006 saobraćajnih nezgoda, što je za 832 ili 10,6 odsto manje nego u istom periodu prošle godine, te da je u saobraćajnim nezgodama poginulo 120 lica, teže povrijeđeno 543, a lakše 1.814 lica.

“Broj poginulih je za 13, odnosno 9,8 odsto manji u odnosu na prethodni period, broj teže povrijeđenih manji je za 10,8 odsto, a broj lakše povrijeđenih manji je za 14,8 odsto. Broj nezgoda samo sa materijalnom štetom manji je za 5.351, odnosno 9,6 odsto”, navela je Šoja.

Prema njenim riječima, posmatrajući dionice magistralnih puteva za 10 mjeseci ove godine, najugroženija je bila dionica M4 Kozarac – Lamovita, na kojoj su evidentirane tri saobraćajne nezgode u kojima je život izgubilo pet lica.

(Srna)

Podijelite vijest