Skoko: Nijedno radničko pravo, ni radno mjesto neće biti ugroženi

Nijedno radničko pravo, ni radno mjesto neće biti ugroženi u narednom periodu bez obzira na jednostrano ukidanje kolektivnog ugovora od strane Elektroprivrede, potvrdio je v.d. generalnog direktora Rudnika i Termoelektrane Gacko, Maksim Skoko.

„Naredne aktivnosti su, da u roku od 15 dana poslodavac i sindikat uđu u pregovore oko novog kolektivnog ugovora. Druga opcija je, ukoliko se ne dogovorimo, jednostrano nametanje pravilnika o radu od strane uprave preduzeća. Sindikat nastoji doći do najboljeg rješenja i što boljih pozicija za radnike. U svakom slučaju, neće biti ugrožena postojeća primanja, ni radna mjesta u društvenom standardu, službi obezbjeđenja, niti u bilo kojoj drugoj službi. Radnici ne treba da brinu“, konstatovao je Skoko.

Prema njegovim riječima, Termoelektrana Gacko radi stabilno i ima dovoljna količina otkrivenog uglja.

„Termoelektrana Gacko trenutno radi potpuno stabilno, sa velikim brojem sati na mreži. Ključni problem je niska donja toplotna vrijednost uglja, tako da ne možemo ostvariti adekvatnu snagu i količinu električne energije za prodaju, ali preduzimaju se određene mjere i očekujemo da će i to biti riješeno u narednom periodu“, istakao je Skoko i dodao da je prije tri dana, poslije dužeg vremena,  počela proizvodnja i dostavljanje prvih tona uglja iz polja „C“.

Prethodnih godina,  ugalj iz “C” polja je maksimalno eksploatisan, znatno više od projektovanih količina, radi stabilnijeg rada elektrane, pa sada nije moguće obezbijediti dovoljne količine  kvalitetnog goriva iz ovog eksploatacionog polja.

„Osim toga, početkom godine u polju „C“ bilo je 2 miliona kubnih metara vode, što je onemogućilo proizvodnju uglja. Tokom ljeta ta voda je ispumpana, tako da je omogućen nastavak eksploatacije iz ove zone. Trenutno u rudniku ima otkriveno preko 500 hiljada tona uglja što je dovoljno za rad u zimskom periodu. Ono što je trenutno „usko grlo“ je doprema uglja na deponiju termoelektrane. Svjesno smo išli na povećanu proizvodnju otkrivke dok je bilo lijepo vrijeme, te je proizvodnja i doprema uglja bila u manjem obimu. Ovo je rađeno, jer je rad na otkrivci u lošim vremenskim uslovima praktično nemoguć. Narednih dana pojačaćemo aktivnosti na iskopu i transportu  uglja i nema dileme da će ga biti dovoljno do narednog remota“, rekao je prvi čovjek RiTE Gacko.

Ugovor o izvozu uglja u Srbiju je naslijeđen, a v.d. generalnog direktora smatra da je on povoljan i za preduzeće i za grad jer je svaka izvezena tona naplaćena adekvatnom zakonskom naknadom.

„To je dodatni prihod za RiTE i svaka tona izvezenog uglja nam povećava likvidnost. Izvoz ne remeti snabdijevanje termoelektrane ugljem, jer se radi se o ugljenom bloku koji je potpuno odvojen od rudnika i mi tu iskop ne vršimo“, pojasnio se Skoko.

Situacija na početku godine za samo preduzeće nije bila najpovoljnija.

„Ne treba zaboraviti prilike u kojima smo bili prije desetak mjeseci. Bili smo svjedoci skoro svakodnevne enormne emisije pepela. Sada je taj problem riješen i nadamo se da nećemo više dolaziti u tu situaciju.  Pored toga, polje „C“ bilo je poplavljeno, imali smo nerazvijen kop u povlatnoj zoni i nuđena su nam neprihvatljiva rješenja korištenja RDF goriva iz otpada. Mi smo uz sve te probleme uspjeli da obezbijedimo redovne plate radnika, što nam je prioritet i da održimo kontinuitet proizvodnje“, istakao je Skoko.

Za optimalan rad Termoelektrane Gacko u narednim godinama nisu dovoljni samo redovni remonti, već su potrebna i ulaganja u proizvodnju i ekologiju, zaključio je Maksim Skoko, v.d. generalnog direktora R i TE Gacko.

Podijelite vijest