Dan Republike svečano obilježen u Gacku

Parastosom kod spomenika Kruna gatačkim junacima i posjetom spomen sobi u Gacku počelo je obilježavanje Dana Republike i 31 godine njenog postojanja.

Vijence na spomen obilježje položili su predstavnici Opštine Gacko i Boračke organizacije Gacko.

U nastavku je, povodom ovog značajnog datuma, održana Svečana akademija u sali Parohijskog doma.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković naglasio je da u srpskom i slobodnom Gacku, proslavljamo 31 godinu slobode i opstanka.

“Najveću zahvalnost dugujemo onima koji su ugradili živote i dijelove tijela u temelje Republike Srpske, naše slobode i našeg opstanka. Da nije bilo borbe i žrtve ne bi ni nas bilo ovdje, ne bi pisali ćirilicom i govorili srpskim jezikom. Stoga danas i svih ovih godina na prvom mjestu treba da se sjetimo tih junaka, da im odamo poštovanje, da gledamo u budućnosti jedni u druge i čuvamo i branimo ono što su naši slavni očevi i braća stvorili”, rekao je načelnik Milinković.

Sveštenik Prve gatačke parohije, Saša Kojović rekao je da su Crkva i Republika Srpska veza duše i tijela jer je Bog stvorio čovjeka od duše i tijela.

“Duša srpskog naroda jeste crkva, a na ovim područjima tijelo jeste Republika Srpska i zato moramo da je čuvamo kao što čuvamo svoju dušu i tijelo jer bez nje na ovim prostorima ne bi bilo života.  Ujedinjeni u jednom cilju i država i crkva i Republika Srpska treba da se staraju da ovi naši krajevi koji su krvlju plaćeni i oslobođeni budu bogati i da se duhovno razvijamo, da brinemo o svom narodu i da narod napreduje”, pojasnio je Kojović.

O ulozi gatačke brigade u stvaranju Republike Srpske, u ime boraca i boračke organizacije opštine Gacko govorio je predsjednik BO Gacko, Aleksa Slijepčević.

Prema njegovim riječima, Srbi iz Gacka su se organizovali odlučni da brane svoja ognjišta, zemlju i narod. Kroz Gatačku brigadu, ali i sve jedinice do stvaranja brigade, kao i angažovanja vojnih obaveznika u drugim jedinicama hercegovačkog korpusa i vojske RS dali su neizmjeran doprinos u stvaranju Republike Srpske.

“Za tu borbu Gatačka brigada je odlikovana medaljom Petra Mrkonjića, na šta smo veoma ponosni. Ono na šta smo mi posebno ponosni su naši saborci koji su svoje živote ugradili u temelje Republike Srpske i koji nikada neće biti zaboravljeni. Naša zajednička pobjeda je Republika Srpska”, naglasio je Slijepčević.

Istorijski čas održao je profesor svjetske književnosti, Aleksije Grgur koji je istakao da Republika Srpska predstavlja tekovinu svih onih oslobodilačkih ratova vođenih na ovom prostoru od 1804. godine do danas i naša obaveza je da je čuvamo, štitimo i razvijamo.

“Gatačko ime koje se slavom pronijelo i u ovom kao i u prethodnim ratovima, baštineći sve one tradicije Marka Popovića koji je unio prvi srpski barjak u oslobođeni Beograd i Šćepana Kovačevića koji je iznio prvi srpski barjak na Kajmakčalan. Baštineći tradicije jurišnih bataljona, pa sve do Milana i Dušana Tepavčevića i svih junaka koji su stvarali Republiku Srpsku”, istakao je Grgur i dodao da je opstanak Republike Srpske naše najveće dostignuće.

Rad na temu Republika Srpska pripremio je gimnazijalac Ognjen Bošković, a uz strune gusala stihove je izveo narodni guslar Nikola Bošković.

Podijelite vijest