U Avtovcu proslavljen Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški

U prisustvu velikog broja vjernika, danas je proslavljen zaštitnik hrama u Avtovcu, Sveti Vasilije Tvrdoški i Ostroški. Svetom liturgijom načalstvovao je paroh Prve gatačke parohije, Velimir Kovač, uz sasluženje starješine avtovačkog hrama, Miodraga Vrtikape i ostalog sveštenstva.

„Svaki pravi Hercegovac treba da se ugleda na najvećeg Hercegovca, Svetog Vasilija Ostroškog. I kad nam je teško i kad nam je lijepo treba da se sjetimo Svetog Vasilija, jer je u najteža vremena po crkvu i naš narod imao osjećaj Božijeg prisustva i bio vjerni svjedok vaskrsenja Hristovog i bio pratilac Hristov. Zato, braćo i sestre, potrudimo se da nam Sveti Vasilije bude učitelj i putovođa u život vječni. Hristos Vaskrse“, poručio je sveštenik Kovač.

Nakon praznične litije, u porti hrama izvršen je obred lomljenja slavskog kolača uz prigodne zdravice predstavnika lokalne zajednice, privrednog života opštine i vjernika.

U kulturno – umjetničkom dijelu programa predstavili su se guslari Nenad Ivković i Miloš Lučić, a praznično druženje nastavljeno je u parohijskom domu u Avtovcu uz trpezu ljubavi.

Podijelite vijest