Srednjoškolci obilježili Međunarodni dan maternjeg jezika

Javnim časom, koji su u okviru projekta „Ja građanin“ iz predmeta Demokratija i ljudska prava organizovali učenici IV G2, danas je u prostorijama SŠC “Pero Slijepčević” Gacko prvi put obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika. U saradnji sa mentorima, prof.
Jovanom Petković i Anđelinom Nikčević, na šaljiv ali i edukativan način, učenici su apostrofirali osnovne jezičke nedoumice i podsjetili nas koliko nedovoljno vodimo brigu o pismenosti i pravopisu.

 „Prvi put u istoriji postojanja, SŠC „Pero Slijepčević“ javnim časom obilježava Međunarodni dan maternjeg jezika. Pokušavamo da budemo ti koji će doprinijeti rastu jezika, a ne njegovom  unižavanju. Tu borbu vodimo svakodnevno, a opredijelili smo se da ta borba bude potpomognuta i ovim javnim časom. Skrenula bih pažnju i na etičku normu, koja je ugrožena jednako kao i pravogovorna norma i pravopisna norma. Te stvari idu zajedno. Kada jeziku vratimo etičko dostojanstvo, moći ćemo da radimo i na praktičnim stvarima“, istakla je Nikčević.

U okviru projekta „Ja građanin“, učenici IV G2 ove godine obrađivali su problem nepismenosti. Kao i prethodnih godina izradili su panoe, izložili i ilustrovali problem na različite načine, te ideje i rješenja do kojih su došli obrazložili u okviru dokumentacionog materijala koji je istaknut u školskom holu. Stepenice koje vode do školskih kabineta oslikali su jezičkim nedoumicama i greškama koje najčešće pravimo.

„Politika koju su učenici zastupali kroz ovaj projekat je koordinacija nadležnih institucija i pojedinaca u cilju trajne edukacije. Dakle, opismenjavanje traje čitav život, nije to samo nešto što se završava u osnovnoj ili srednjoj školi. Na fakultetu ta pravila zaboravljamo i zbog toga smatramo da trebamo vršiti stalnu edukaciju i putem škole i putem medija“, zaključila je Petković.

Tokom izrade projekta, učenici su dobili potrebnu podršku od strane profesora ali i lokalne zajednice. Zamjenik načelnika opštine, Radoica Antunović, pohvalio je ideju učenika uz obećenje da će opština Gacko i u budućem periodu podržavati ovakve i slične projekte.

Javni čas je završen dodjelom zahvalnica Opštini Gacko, predsjedniku SPKD „Prosvjeta“ Radomiru Vučkoviću i direktoru škole Aleksandru Puroviću.

Podijelite vijest