Srednjoškolci predstavili kratkometražni film “Ustanak”

Projekcijom kratkometražnog filma „Ustanak“ i kratkim predavanjem, učenici starijih razreda SŠC „Pero Sliepčević“ Gacko, juče su obilježili praznik Sretenje i 215 godina od Prvog srpskog ustanka. Da naprave ovakav projekat odvažilo se njih desetak, a kako kažu poruka je jasna – mlade generacije moraju se sjećati istorije koju su naši preci gradili i stvarali.

Poučno predavanje održao je vjeroučitelj Slavko Lalović, praveći osvrt na istoriju našeg naroda sa akcentom na današnje vrijeme koje nam nudi i dosta toga negativnog. Kako ističe, danas je upravo to je razlog za „ustanak“ protiv šunda i iskušenja kojima su podložne mlade generacije.

„Istorija našeg naroda ide ruku pod ruku sa istorijom pravoslavne crkve, a pored Karađorđa vođe ustnaka su bile i znamenite duhovne ličnosti. Djeci moramo usmjeriti i dati do znanja da mi u ovom vijeku treba da gradimo mir i ljubav među sobom i njegujemo prave vrijednosti, te da imamo na umu da nije ustanak samo onda kad se nosi mač i puška, nego je ustanak i to da se borimo protiv svakog neukusa koje današnjica nosi i loših pojava koje su okupirale naš narod“, istakao je Lalović, dodajući da sve što činimo i stvaramo bude u slavu Božiju.

Projekat srednjoškolaca podržali su njihovi profesori, ali i ostali učenici koji su prisustvovali jučerašnjem predavanju.

Podijelite vijest