Srce za Zvečan: Gacko ispratilo djecu sa Kosova

U okviru posjete mališana sa Kosova, u sali Doma kulture, popunjenoj do poslednjeg mjesta, proteklog vikenda upriličen je prigodan kulturno-umjetnički program. Program je imao za cilj zaokružiti sedmodnevni boravak oko 40 mališana, koje je ugostilo 35 porodica djece članova KUD-a „Zelengora“ Gacko.Uz bogat i dinamičan plan i program, obišli su najvažnije kulturno-istorijske znamenitosti kako naše, tako i drugih opština u Hercegovini, a domaćini i članovi koji su učestvovali u organizaciji potrudili su se da im boravak ostane u najljepšem sjećanju.

U programu su učestovali i gosti, djeca OŠ „Vuk Karadžić“ iz Zvečana koji su nas svojim glumačkim sposobnostima na trenutak vratili na “Kneževu večeru” i podsetili nas na ono za šta se i danas borimo. Svojim stihovima koji su se nizali jedan za drugim, djecu su hrabrili pjesnici SPKD „Prosvjeta“ Gacko, guslari, a svojim igračkim sposobnostima, „Igrama iz Pčinje“, zabavili članovi KUD- a „Zelengora“ Gacko.

„Mi smo i nacinalno i duhovno svi sa Kosovom“, riječi su sa kojima je prisutne pozdravio domaćin, načelnik opštine Gacko, Milan Radmilović. „Tamo nam je formirana matica, vjera, jezik, preselili su nas vjekovi, osvajači i vrijeme u razne krajeve” , istakao je Radmilović, i dodao da je dužnost svima nama da pomažemo našoj braći, ako ne materijalno, onda duhovno.

„Kosovo i Metohija u srcu, je ikona srpskog naroda, ma gde bili“, rekao je predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosmeta, Milorad Arlov, obraćajući se prisutnima i zahvaljujući se Opštini Gacko na ovom humanom gestu. „Gacko je jedna od najčvršćih opština Hercegovine koja je napravila sigurno jedan od najboljih programa boravka i obilazaka djece sa Kosova“, dodao je Arlov.

Prva stanica u njihovom obilasku bila je grad Trebinje, gdje su posjetili manastir i vinariju Tvrdoš, Petropavlovski manastir, Hercegovačku Gračanicu, a kasnije uživali u šetnji i obilasku starog grada.

Dva dana posjete bila su rezervisana za obilazak i uživanje u prirodnim ljepotama naše opštine. U organizaciji planinarskog društva “Volujak”, mališani su, okupivši se kod planiniraskog doma ovog društva u Papinom dolu, u ulozi pravih planinara obišli prirodne ljepote ovog predjela, Jagodino jezero, izvor rijeke Sutjeske, itd. Pri povratku u planinarski dom, priređen im je ručak u prirodi, pa su do kasnih večernjih sati uživali u slobodnim aktivnostima. Drugi dan je protekao u druženju pored jezera Klinje i Desivoje, a uz pratnju vodiča iz Turističke organizacije opštine Gacko, obišli su i ostale kulturno-istorijske znamenitosti Gacka. Nakon obilazaka,  u prirodnom ambijentu motela Košuta, mališani su proveli ostatak dana.

Posjeta Mostaru zaokružila je sva putovanja naših gostiju kroz predjele Hercegovine. U Mostaru su obišli vjerske i kulturno-istorijske znamenitosti, stari most na Neretvi, i na kraju manastir Žitomislić.

Da sedmodnevni boravak mališana prođe u najboljem redu, pobrinuli su se, pored domaćina, Opštine Gacko i: KUD “Zelengora” Gacko, OŠ “Sveti Sava” Gacko, Sindikalna organizacija i preduzeće RiTe Gacko, Turistička organizacija opštine Gacko, Planinarsko društvo “Volujak”, SPKD “Prosvjeta”, “Kulturno-sportski centar” Gacko, JU Dom Zdravlja “Prof.dr Savo Bumbić” i drugi.

Podijelite vijest