Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Mesec: jul 2019.

UDDK „Gacko“ na akcijama u Višegradu i Sarajevu

U proteklih desetak dana, članovi UDDK „Gacko“ aktivni su u svom humanitarnom radu. Četiri člana bila su dio akcije darivanja krvi u Višegradu, a prije nekoliko dana, jednoj takvoj akciji pridružili su se i u Istočnom Sarajevu. Kako ističu, uvijek su tu da pomognu kada je to potrebno, te da naši sugrađani ali i njihovi prijatelji širom regiona, mogu da računaju na njihovu pomoć u svakom trenutku.

„Četiri člana su išla i dala krv u Višegradu, a tri u Sarajevu. Rado se odazivamo na sve akcije, i tu smo uvijek da pomognemo. Zahvaljujemo se tim ljudima, oni u nama vide velike prijatelje“, kaže predsjednik udruženja, Miroslav Vuković – Hrgo, koji je na akciji u Višegradu 73 put darivao tečnost koja život znači.

Povodom Trojičindana, krsne slave Opštine Gacko, ovo udruženje je odlikovano opštinskim priznanjem Plaketa Svete Trojice, za humanost u dobrovoljnom davalaštvu krvi. Kako kaže Vuković, ovo je prvi put da udruženje bude odlikovano ovakvim priznanjem.

UDDK „Gacko“ na polju dobrovoljnog davalaštva krvi, prednjači na području Republike Srpske. Prošle godine darivalo je 519 doza krvi. Od 2015. godine od kada je registrovano, članovi udruženja dali su preko dvije hiljade doza krvi, a kako ističe Vuković, broj davaoca se svake godine povećava. Međutim, to nije jedino polje na kojem su aktivni članovi ovog udruženja. Prije dvije godine sa Udruženjem lovaca i ribolovaca „Vranjača“, pokrenuli su akciju izgradnje doma u Pridvorici, koji će biti završen krajem ove ili početkom naredne godine.

Zahvaljuju se Opštini Gacko, preduzeću RiTE Gacko i svim drugim privrednim subjektima koji su im pružili podršku i pomoć u svim akcijma koje organizuju.

Naredna velika akcija koja će se organizovati u avgustu, prilika je za one koji žele biti dio njihovog tima, da to svojim učešćem i postanu.

U Gacku održano 4. kolo šahovskog turnira Stare Hercegovine

Proteklog vikenda u prostorijama SŠC „Pero Slijepčević“ Gacko, održano je 4. kolo turnira Stare Hercegovine u šahu, za djecu uzrasta od 6 do 17 godina. Učestvovali su takmičari iz Ljubinja, Bileće, Trebinja i Nevesinja.

Takmičar iz Ljubinja, Vuk Brborić bio je najbolji u kategoriji od 6 do 8 godina. Gačani, Pušara Đorđe i Savić Miljan ostvarili su najbolje rezultate u kategorijama od 8 do 12 i 12 do 17 godina.

Prema riječima predsjednika ŠK „Mladost“ iz Gacka, Anđelka Nikitovića, jučerašnji turnir je protekao u odličnoj atmosferi, dobroj pripremi i organizaciji.

„Bilo je ukupno 38 takmičara, koji su se takmičili u tri kategorije. Najviše je bilo djece u kategoriji od 6 do 8 godina. Divno su se družili. Posmatrali smo njihove partije koje su bile izuzetno kvalitetne, što znači da sigurno tu ima velikih talenata, a najbitnije za djecu tog uzrasta je da vole igrati šah. Perspektiva je pred njima, a naravno da od njih sve zavisi“, rekao je Nikitović.

Poslednje kolo turnira igra se u Trebinju, a nakon toga po tri najbolja takmičara iz svake grupe takmičiće se na Međunarodnom turniru, koji je planiran krajem ovog mjeseca.

Nikitović je najavio i odlazak tri dječaka iz ŠK „Mladost“ Gacko na desetodnevni kamp, koji će od 11. jula biti organizovan u Trebinju. Kako je istakao, nastoje sa djecom da učestvuju na što više takmičenja i drugih šahovskih druženja, jer samo na takav način mogu se postići zapaženi rezultati.

PK „We dance“ iz Gacka među deset najboljih u Evropi

Članovi PK „We dance“ iz Gacka nalaze se u Sankt Peterburgu. U petak su učestvovali na Evropskom čirliding prvenstvu i duo hip hop koreografijom plasirali se u deset najboljih, a time i na Svjetsko čirliding prvenstvo koje se u aprilu iduće godine održava na Floridi. Vjeruju da ći ih trud, ali i naporan rad odvesti i na to takmičenje, kojem se unaprijed nadaju i raduju.

„U takmičenju je učestvovalo 25 zemalja, među kojima smo uspjeli da se izborimo za 7. mjesto. Ušli smo u 10 najboljih duo hip hop koreografija u Evropi i plasirali se na Svjetsko prvenstvo. Nadamo se da ćemo uspjeti da ostvarimo još jedan naš san i učestvujemo na najprestižnijem svjetskom prvenstvu u plesu“, kaže koreograf, Emilija Stojanović.

Ovaj veliki projekat ostvarili su uz pomoć Opštine Gacko i preduzeća RiTE Gacko.

„Organizacija prvenstva bila je na svjetskom nivou, u rangu sa najprestižnijim sportskim manifestacijama. Naše plesačice su imale priliku da po prvi put, zahvaljujući našim sponzorima, odu na sedmodnevne pripreme za Evropsko u Beograd, gdje smo uspjeli da usavršimo naše plesne korake. Ovim putem se zahvaljujemo Opštini Gacko i RiTE Gacko koji su nam izašli u susret“, istakla je Stojanović.

Članovi ovog kluba još jednom su pokazali da uz minimalan budžet ali uz veliki trud, radi i ljubav prema plesu, mogu mnogo da urade.


Od sredstava Vlade Srbije opština Gacko dobija sanitetsko vozilo

Opštini Gacko iz donatorskih sredstava Vlade Srbije, dodijeljeno je jedno sanitetsko vozilo, u vrijednosti od 50 hiljada maraka. Ovo vozilo dodijeljeno je za još 14 jedinica lokalne samouprave, a ukupna vrijednost ove donacije iznosi 750 hiljada maraka.

Podsjećamo, gradonačelnici i načelnici opština, u ponedeljak 1. jula, potpisali su sporazume o finansiranju projekata iz donatorskih sredstava Vlade Srbije, u iznosu 9,3 miliona evra.

Sredstva su odobrena za finansiranje projkata u 42 opštine širom Republike Srpske.

Druga gatačka parohija: Raspored bogosluženja za mjesec jul

Iz Druge gatačke parohije obavještavaju vjernike o rasporedu bogosluženja za mjesec jul:

 • 07.07. nedjelja, praznik rođenja Sv. Jovana Preteče – Ivanjdan, biće služena Sv. liturgija u hramu Sv. proroka Ilije u Nadinićima, sa početkom u 09:00 časova.
 • 12.07. petak, na praznik svetih apostola Petra i Pavla, biće služena Sv. Liturgija u hramu Sv. Petra Cetinjskog u Medanićima, sa početkom u 09:00 časova.
 • 13.07. subota, Sv. liturgija u hramu Sv. Nikolaja u Srđevićima u 09:00 časova. Nakon liturgije uređivaće se groblje oko crkve.
 • 14.07. nedjelja, Sv. liturgija u hramu Sv. Nikolaja u Gračanici, u 09:00 časova.
 • 21.07. nedjelja, slava hrama Sv. velikomučenika Prokopija u Lukovicama, služiće se Sv. liturgija sa početkom u 09:00 časova.

Najava: Devetnaesta redovna sjednica Skupštine opštine Gacko

Devetnaesta redovna sjednica Skupštine opštine Gacko, zakazana je za četvrtak 11. jul, sa početkom u 10 časova.

Za sjednicu je predložen sledeći dnevni red:

 1. Zapisnik sa Osamnaeste redovne sjednice Skupštine opštine Gacko održane dana 29.05.2019. godine;
 2. Izvještaj o radu radnih tijela: Komisije za izbor i imenovanje, Komisije za statut i propise, Komisije za vjerska pitanja, Komisije za ravnopravnost polova, Etičke komisije časti, Odbora za zaštitu ljudskih prava, društveni nadzor i predstavke, Savjeta plana, Savjeta mladih i Savjeta za sport.
 3. Prijedlog Odluke o imenovanju mrtvozornika;
 4. Informacija o provođenju mjera po Izvještaju Komisije o stanju životne sredine, prirodnog i kulturnog nasleđa na području opštine Gacko, Odjeljenja za prostorno planiranje i civilnu zaštitu;
 5. Izvještaj o stanju sporta na području opštine Gacko za 2018. godinu;
 6. Informacija o stanju lokalnih puteva i ulica i drugih javnih objekata od značaja za opštinu Gacko za 2018. godinu;
 7. Izvještaj o radu Opšte zemljoradničke zadruge Gacko za 2018. godinu;
 8. Informacija o zdravstvenoj zaštiti stočnog fonda na području opštine Gacko za 2018. godinu;
 9. Izvještaj o radu Opštinske boračke organizacije Gacko za 2018. godinu;
 10. Izvještaj o radu Opštinske organizacije Crvenog krsta Gacko za 2018. godinu;
 11. Informacija o broju nezaposlenih lica po kvalifikacionoj strukturi Biro-a Gacko;
 12. Imovinsko-pravni odnosi;
 13. Odbornička pitanja.