U Gacku održana Svečana akademija povodom Dana Republike Srpske

Sinoć je u Domu kulture u Gacku održana Svečana akademija povodom 9. januara – Dana Republike Srpske.

O Republici Srpskoj i ubijeđenosti na pravo na proslavu, uprkos tome što to mnogi osporavaju govorio je načelnik opštine Gacko, Milan Radmilović.

„Ova generacija Srba te 1992. na ruševinama bivše Jugoslavije, po principu moranja i po kapacitetu velikih ljudi na čelu sa Radovanom Karadžićem masovno se digla na ustanak i njegovi lideri su na današnji dan prije 26 godina formirali državu Srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Mi potpuno združeni, onoliko koliko nas ima, ovaj praznik u srcu nosimo kao svoj jer su tada te generacije prvi put poslije mnogo vijekova zapadno od Drine napravile Republiku Srpsku“, istakao je Radmilović.

Poručio je da je do nas samih i ni do koga drugog koliko dugo će Republika Srpska trajati.

„Zadnjih godina, mislim da nismo na dobrom putu i mislim da smo podijeljeni kao nekad, a 90-ih godina bili smo jedinstveni. Republika Srpska sa svojim kapacitetima ima karakter i ima trajnost da pretraje generaciju koja je napravila i da prenesemo i damo u ruke generacijama koje nas nastavljaju, gdje će ta Republika rasti i cvjetati“, rekao je Radmilović.

O momentima iz istorije, datumima i događajima koji su ključni za Srpski narod govorio je profesor istorije, Milan Nikčević.

„Na današnji dan 1992. u jeku jednog strašnog rata rođena je Republika Srpska. Danas i sutra u ovom 21. vijeku elite koje predvode Republiku Srpsku moraju da se izbore sa nizom problema, od ekonomskih do demografskih. Da u Republici Srpskoj škole i crkve budu pune, a institucije ozdravljene i ojačane. Moramo da postanemo svjesni da nas ništa ne sprečava da se međusobno, posebno na kulturnom i duhovnom planu, povezujemo u čvrst i neraskidiv savez „bestjelesnim“ silama, kako je u vrijeme austrougarske aneksije Bosne i Hercegovine govorio istoričar i državnik Stojan Novaković. Šta je nama dakle, 9. januar – Dan Republike Srpske? Poziv na svjedočanstvo o rodu i jeziku. I upamtimo svi, za ovaj naš komfor i slobodu, za ovo što imamo, život je dalo preko dvadeset hiljada najboljih Srba. Neka nam je to svima na umu, svima redom“, istakao je Nikčević.

U toku večeri, publici su se predstavili polaznici dječijeg vrtića, sestre Bojana i Jovana Radmilović, guslar Radan Bjeloglav, kao i Kulturno – umjetnička društva „Zelengora“ i „Sava Vladislavić“.

Akademiji su prisustvovali predstavnici lokalne vlasti; načelnik opštine Gacko Milan Radmilović, zamjenik načelnika Radoica Antunović, predsjednik SO Gacko Jovan Kovačević, odbornici SO Gacko, direktori javnih ustanova i mnogobrojni građani.

Dan Republike je svečano obilježen u svim opštinama i gradovima Republike Srpske.