U Domu Vojske Srbije održano osmo Gatačko sijelo

Himnom „Bože pravde“ u izvođenju pjevačke grupe “Rodoslov” započeo je program osmog Gatačkog sijela koje je 3.2.2018. godine održan u prepunoj sali restorana Doma Vojske u Beogradu. Sveštenik Lazar Manigoda, blagosloveći ovaj skup, nostalgično se prisjetio vremena kada je služio u Gacku. Životni put ga je iz Hrama Svete Trojice u Gacku doveo u istoimeni saborni hram u Zemunu.

„Daj Gospode da se dugo sastajemo u ljubavi, u vjeri, u nadi vaskrsenja da nikad ne padnemo i da imamo ljubav da koračamo Hristovim putem spasenja“ – poručio je sveštenik Lazar Manigoda.

Nakon toga skupu se obratio dugogodišnji predsjednik Kluba Gačana u Beogradu Svetozar Crnogorac koji je istakao da je veoma srećan što je Klub Gačana finansijski pomogao crkvenu opštinu Gacko za obnovu mučeničke Pridvorice.

„Moramo dalje raditi na tome da se u ovo selo, koje je jedan od simbola srpskog stradanja, vrati život“ – rekao je Crnogorac i izrazio nadu da će Vlada Republike Srpske zaštititi Pridvoricu kao spomen područje i proglasiti je memorijalnim centrom.

„Veoma sam srećan što smo osam mjeseci bili u bolnici uz jednu bebu koja je na zadovoljstvo njenih roditelja i nas spašena i vratila se zdrava u Gacko“ – poručio je Crnogorac koji je i ove večeri sve okupljene pozvao da pomognu oboljeloj sugrađanki Jeleni Đurović za liječenje u inostranstvu.

Uz najbolje želje prisutnim gostima Crnogorac se javno zahvalio i svojim saradnicima Bobanu Draškoviću i Trifku Vuci koji su, po njegovim riječima, podnijeli najveći teret oko organizacije ovog skupa.

Koliko je Pridvorica važna u svakodnevnom životu Gacka istakao je zamjenik načelnika Radoica Antunović.

„Kada smo prije nekoliko godina birali trajno rješenje vodosnabdjevanja Gacka, između više projekata, zbog svog istorijskog i strateškog značaja izabrali smo upravo Pridvoricu. Ove godine, ako Bog da, krenuće taj projekat“, rekao je Antunović i najavio da se u Gacku planira izgradnja sportske dvorane. Na taj način stvorili bi se uslovi da se evropske utakmice igraju na domaćem terenu, a bolji uslovi bili bi dobar zamajac i za još bolje rezultate u domaćim takmičenjima.

„Centar Gacka će do ljeta biti osvijetljen i popločan, a ukrasiće ga i spomenik palim borcima u odbrambeno otadžbinskom ratu“, rekao je Antunović, ali i skrenuo pažnju na brojne probleme sa kojim se ovaj grad suočava.

„Nema otvaranja novih radnih mjesta i sve je veći odliv omladine iz Gacka. Na tome moramo zajedno svi poraditi“, rekao je Antunović koji je najavio da će za u sklopu obilježavanja slave grada Svete Trojice u Gacku biti organizovana konferencija privrednika porijeklom iz Gacka i Hercegovine. On je iskoristio priliku da odmah uputi poziv okupljenim privrednicima da se učestvuju na konferenciji, a obećao je i da će Opština Gacko podržati humanitarnu akciju za liječenje Jelene Đurović.

Gacko je prepoznatljivo po naučnok skupu istoričara koji se svakog septembra održavaju u Gacku u sklopu manifestacije “Ćorovićevi susreti”. Profesor Radomir Vučković je u ime SKPD Prosvjeta Gacko uručio zahvalnicu Svetozaru Crnogorcu koji je uvijek nesebično pomagao rad ove institucije.

I ove godine je Slavko Gojković vlasnik firme „Omega Heming“ nagradio najbolje gatačke studente poručivši im da nikad ne zaborave svoje srpske korijene iz Hercegovine -Vojvodine Svetog Save.

Opština Gacko već godinama stipendira većinu studenata. I u bivšoj zemlji ova opština se odlikovala po visokom procentu visokoobrazovanih građana, a taj trend je zadržan i do današnjih dana. U tako žestokoj konkurenciji nije lako biti najbolji, a ove godine ta čast je pripala Nataši Govedarici, studentu četvrte godine Rudarsko – Geološkog fakuleta u Beogradu sa prosjekom 9,67. Drugoplasirani student je Radovan Bajović student četvrte godine Medicinskog fakulteta sa prosjekom 9,46.

Dvoje najboljih gatačkih studenata rekli su da ocjene u srednjoj školi ne moraju da budu nikakvo posebno mjerilo. Zanimljivo je da su Nataša i Radovan tokom školovanja u Gacku sjedali u istoj klupi i to, kako kažu, nikad ne u prvoj.

Najatraktivniji dio programa pripao je pjevačkoj grupi Sava Vladislavić iz Gacka koje je predvodio najperspektivniji hercegovački guslar Srđan Avdalović.

U programskom dijelu svoje stihove su kazivali hercegovački pjesnik i filozof Božidar M. Glogovac i Ratko Marković Mrđan, a gosti su mogli da uživaju i u operskim arijama koje je izvodio tenor Stefan Begović.

Gosti su se posebno radovali bogatim nagradama na tomboli. Neki su baš imali sreće, kao npr. predsjednik Udruženja Srba iz BiH iz Kovina Blagoje Bogdanović koji je dobio dvije nagrade, a svoj srećni dobitak hercegovački pršut podijelio je sa ostalima Đorđe Đogo, porijeklom iz Uboska (Ljubinje).

U zabavnom dijelu programa, po običaju, briljirao je poznati bend Bogoljuba Boškovića Boleta iz Gajdobre.

Na 8. Gatačkom sijelu među gostima su bili mnogi ugledni gosti, a među njima dr Dragan Vukanić, poznati novinar RTS-a i autor kultnog serijala „Kvadratura kruga“ Branko Stanković, kao i predstavnici gotovo svih hercegovačkih udruženja u Srbiji Pejo Bajčetić, Žako J. Ratković, Božo Milović, Milenko Jahura, Zoran Janjić, Milan Bjelogrlić, Milan Zečar, Borislav Krkelić, Milenko Čabrilo i mnogi drugi.

(Slobodna Hercegovina)