Proslavljeno Badnje veče u Gacku

U susret najradosnijem hrišćanskom prazniku Božiću, veliki broj vjernika prisustvovao je tradicionalnom nalaganju badnjaka u porti hramova širom gatačke opštine. Svečano i radosno je bilo u Nadinićima, Fojnici, Samoboru, Dulićima, Avtovcu i u mnogim drugim hramovima Prve i Druge parohije gatačke.

U staroj crkvi  Svete Trojice u Gacku praznično Večernje služeno je u 18 časova, a potom se svečana litija uputila do porte novog hrama gdje je upriličeno nalaganje badnjaka, koje je osveštao vladika ZHiP Dimitrije. Vjernicima okupljenim oko svetog drveta je uputio poruke mira i ljubavi, da se okrenemo i pomognemo jedni drugima kada je to potrebno.

Svečano je bilo i u porti hrama Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog u Avtovcu, gdje se veliki broj mještana okupio da proslavi Badanje veče. Večernju liturgiju služio je sveštenik Miodrag Vrtikapa.

Nalaganje Badnjaka i u Pridvorici

Nalaganje badnjaka juče je obavljeno i u Pridvorici u porti crkve Sv. Cara Lazara, u prisustvu nekolicine vjernika. Nakon tragičnih dešavanja na Božić 1942. godine, ovo je drugi put da su u ovom selu zapaljeni badnjaci i tako proslavljen Badnji dan.

Mir Božiji, Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!