Održano 19. narodno saborovanje u Nadinićima kod Gacka

Ilindanski svesrpski narodni sabor „Nadinići 2018″ juče je, po devetnaesti put, svečano obilježen u Nadinićima kod Gacka, u organizaciji Opštine Gacko i Crkvene opštine Gacko.

Saborovanje je počelo svetom liturgijom kojom je načalstvovao sveštenik iz Los Anđelesa, Milan Unković, uz sasluženje sveštenika Druge gatačke parohije Milana Stanjevića, igumana manastira u Goliji Danila Trpčevskog, te đakona Jakše Okiljevića i Aleksandra Crnogorca. Nakon svečane litije i lomljenja slavskog kolača, već po tradiciji, zdravicom je sve prisutne pozdravio načelnik opštine, Milan Radmilović.

U kulturno – umjetničkom dijelu programa predstavili su se folkloraši KUD „Zelengora“, „Sava Vladislavić“ i guslari UGiEP „Tešan Podrugović“. 

I ove godine neizostavan dio saboravanja bile su tradicionalne sportske discipline. U bacanju kamena s ramena najbolji je bio Boško Kovačević (14,61 m), najduži skok u dalj imao je Zoran Šuković (3,14 m) koji je najbolji bio i u disciplini skok u vis (1,50m). U povlačenju klipa prvo mjesto je osvojio Dragan Zubac, a ekipa „Srpski soko“ iz Nevesinja bilaje najbolja u povtezanju konopa.

U takmičenju u izvornom pjevanju, najbolja je bila muška pjevačka grupa „Sava Vladislavić“ iz Gacka i ženska pjevačka grupa „Vlatko Vuković“ iz Bileće. 

U 14:30 minuta održano je i finale turnira u malom fudbalu, između ekipa kafe bar „Pab“ i „Cigovi“. Utakmica je završena rezultatom 6:7 (penali) za ekipu „Cigovi“ (1:1 regular., 3:3 produž.).

Pored mještana Nadinića i okolnih sela, jučerašnjem saborovanju prisustvovali su načelnik opštine Milan Radmilović, predsjednik skupštine opštine Jovan Kovačević, narodni poslanik Vukota Govedarica te predstavnici privrednog i kulturnog života opštine.

Kao i svih prethodnih godina, za najuspješnije u takmičarskom dijelu programa Opština Gacko  obezbijedila je prigodne novčane nagrade.