Najava: 20. Naučni skup istoričara u Gacku

Ovogodišnja manifestacija Naučni skup istoričara, koja se održava u okviru Ćorovićevih susreta pisaca, počinje u četvrtak, 20. septembra, svečanom akademijom i uručenjem nagrade „Vladimir Ćorović“. Godina 1918. kod Srba i u srpskoj istoriografiji ovogodišnja je tema skupa, koja će okupiti na desetine istoričara iz Republike Srpske, Crne Gore, Srbije, Austrije, Bugarske, Rumunije, Rusije i Bjelorusije.

Prema ocjeni žirija, na svečanoj akademiji ovogodišnja nagrada za životno djelo biće uručena akademiku Jovanki Kalić, redovnom članu Srpske akademije nauka i umjetnosti. Žiri je ocijenio da je akademik Kalić svojim višedecenijskim naučnim radom na polju istorijske nauke, dala dragocjen doprinos srpskoj istoriografiji i kulturi i time u potpunosti zaslužila ovo visoko priznanje.

SPKD „Prosvjeta“ Gacko je na svojoj sjednici donio odluku da se dr Milanu Miciću iz Novog Sada dodijeli specijalna povelja „Vladimir Ćorović“, za knjigu – Amerikanci srpski ratni dobrovoljci iz SAD-a. U skladu sa godišnjicom završetka Velikog rata i izlaskom iz štampe ove knjige, odbor Prosvjete je odlučio da ovom poznatom istoričaru koji se bavi kolonizacijama Srba u Vojvodinu, kao i dobrovoljačkim pitanjem, dodijeli ovu Specijalnu Povelju.

Program susreta:

ČETVRTAK, 20. septembar:

  • 19:00 otvaranje Izložbe slika „Gacko-Klinje” (Dom kulture);
  • 20:00 časova, Akademija i uručenje nagrade „Vladimir Ćorović”– Otvaranje Naučnog skupa istoričara (Dom kulture).

PETAK, 21. septembar:

  • 8:30 časova, posjeta Spomen-sobi boraca Otadžbinskog rata u Gacku i polaganje cvijeća na spomenik;
  • 9:00 časova, Naučni skup istoričara – Tema: Godina 1918. kod Srba i u srpskoj istoriografiji;
  • 13:00 časova, posjeta istoričara SŠC „Pero Slijepčević” Gacko;
  • 15:00 časova, nastavak rada Naučnog skupa.

SUBOTA, 22. septembar:

  • 8:30 časova, nastavak rada Naučnog skupa;
  • 10:30 časova, istorijski čas u Pridvorici;
  • 15:00 časova, promocija Prosvjetinih izdanja (Parohijski dom u Danićima).

Ćorovićevi susreti – Naučni skup istoričara, održavaju se u organizaciji SPKD „Prosvjeta“ Gacko, pod pokroviteljstvom Opštine Gacko i Ministarstva nauke i tehnologije RS i Ministarstva civilnih poslova BiH.

Dobro došli!