Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Kruna gatačkim borcima: Otkriven spomenik palim borcima Gatačke brigade

U prisustvu članova porodica poginulih boraca, te boraca, generala, komandanata, brojnih gosti i zvaničnika, juče je u Gacku otkriven spomenik – Kruna gatačkim borcima, koji su svoje živote dali braneći otadžbinu. Sveštenici Eparhije ZHiP služili su parastos a potom osveštali časni krst ispod kojeg su ispisana 153 imena junaka i stradalnika u poslednjem ratu.

Spomenik poginulim borcima otvorio je prvi čovjek opštine Gacko, načelnik Milan Radmilović.

„Danas smo na kraju jednog puta koji je trajao malo više od godinu dana, da jedan dug prema jednoj velikoj generaciji koja je ugradila živote u temelje RS, zatvorimo jednim prelijepim spomenikom kao krunom svim borcima, koji je finansiran isključivo sredstvima budžeta opštine“, rekao je Radmilović, dodajući da svi oni koji su učestvovali u izgradnji spomenika, imali su čast i privilegiju koja će im u budućim godinama puno značiti, da su dio svoje pameti, znoja, snage i vremena ugradili u njegovu izgradnju.

Cvijeće i vijence na centralni spomenik priložili su brojni poštovaoci lika i djela palih boraca – Predstavnici Opštine Gacko, u ime generala Mladića – Darko Mladić, predstavnici Narodne skupštine RS, srpski član predsjedništva Mladen Ivanić, predsjednik BORS- a Milomir Savčić, general Radovan Grubač, Udruženje gačana u Beogradu, predstavnici boračkih organizacija i udruženja susjednih opština, a potom i saborci i porodice poginulih boraca.

Predsjednik Boračke organizacije opštine Gacko, tokom obraćanja, rekao je da je Gatačka brigada na svom ratnom putu bilježila samo pobjede, te da je na svim položajima ulivala sigurnost lokalnim borcima i civilima.

Izražavajući najdublje poštovanje porodicama, a posebno majkama poginulih boraca, obratio se i predsjednik BORS Milomir Savčić.

Među brojnim zvanicama koje su prisustvovale jučerašnjoj svečanosti, obratili su se i bivši predsjednik Crne Gore, Momir Bulatović, srpski član predsjedništva u BiH, Mladen Ivanić i predstavnik Kluba Gačana u Beogradu, Svetozar Crnogorac.

Da spomenik treba da nas podsjeća da je vrhovni interes i cilj Republika Srpska, u svom govoru istakao je sin generala Mladića – Darko Mladić.

Ćerka prvog predsjednika RS, Sonja Karadžić – Jovičević, istakla je da spomenik treba biti u amanet naslednicima svih palih boraca, da se ne zaborave ratne godine ali i da se ne ponove.

Na prijedlog OBO Gacko a uz saglasnost BORS, zlatnu značku ratnom komandantu Radovanu Grubaču uručio je predsjednik BORS, Milomir Savčić.

Tokom jučerašnjeg programa pročitano je i pismo pozdrava i najdubljeg poštovanja pripadnicima brigade od pukovnika Zorana Janjića iz Nevesenjske brigade, kao i pismo pukovnika Anđelka Milićevića.

 

Podijelite vijest