Juče počela montaža spomenika poginulim borcima u Gacku

Kao što smo već objavili foto vijest na našoj Zvaničnoj fejsbuk stranici, juče je počelo postavljanje montažnih elemenata (srednjeg dijela i krune), spomenika borcima odbrambeno – otadžbinskog rata 1991-1995, koje je izvođač radova, „Konstruktor – inžinjering“ iz Bileće, tokom zimskog perioda pripremao na svom pogonu. Trenutno se radi krst, a biće urađene i postavljene i figure od bronze – tri bronzana vojnika visine do 180 cm, koja se rade u livnici u Novom Sadu, kao i tri grba Republike Srbije, svaki od njih naizmjenično postavljen u jednom polju krune koja ima šest krakova. 

Kako je i najavljeno, odmah po montaži srednjeg dijela i krune, počinju i radovi na okolnom uređenju, elektoinstalacijama, vodovodnoj i kanalizacionoj mreži.

Iz Boračke organizacije opštine Gacko ističu da još nisu odlučili o natpisu koji će biti na spomeniku, te da će konačnu odluku o tome donijeti porodice poginulih boraca. Jedna od varijanti je i ploča sa imenima boraca, koja bi stajala iza spomenika, do fasade zgrade stare opštine. „Još nismo odlučili da li će  imena poginulih boraca ili određena poruka stajati na spomeniku. Porodice poginulih boraca svakako će odlučiti, a mi ćemo prihvatiti njihovu odluku“, ističe predsjednik Boračke organizacije Gacko, Slavko Ateljević.

Konačan iznos svih radova, koje finansira Opština Gacko, će iznositi oko 300 hiljada maraka. Svi radovi će biti završeni prije obilježavanja Dana brigade, 7. avgusta.