Ikone „Jasenovački novomučenici u svjetlosti vaskrsenja“ izložene u Domu kulture u Gacku

Javna ustanova „Kulturno – sportski centar“ Gacko i Crkvene opštine Gacko, sinoć su u Domu kulture predstavili izložbu slika „Jasenovački novomučenici u svjetlosti vaskrsenja“, autora sestre Marije iz manastira Jasenovac.

Direktor JU KSC, Anđelka Boljanović, pozdravila je prisutne i istakla da je Dejan Bodiroga iz Kulturnog centra Trebinje zaslužan što je ova izložba predstavljena i publici u Gacku.

Sestra Marija je na 22 fotografije ikona na metalnim podloškama, ovjekovječila stradanje jasenovačkih žrtava i na nesvakidašnji način prikazala zdravo hrišćansko shvatanje tragedije koja se desila srpskom narodu.

Izložbu je otvorio sveštenik Prve gatačke parohije, Velimir Kovač.

„Ovo stradanje koje je prikazano na slikama, kao i svako stradanje ima svoju horizontalu i vertikalu. Horizontala predstavlja kulturu pamćenja i sjećanja koje je važno posle ovakvih strašnih događaja, poput ovoga koji se desio u prošlom ratu u Jasenovcu. Kultura sjećanja ili pamćenja je veoma važna da nam se istorija ne bi ponovila. Mi smo u svojoj istoriji imali mnoga stradanja poput Plave grobnice, Kosovskog stadanja i mnogih drugih“, rekao je Kovač.

Druga dimenzija je način na koji je prikazano stradanje, istakao je Kovač.

„To je ta vertikala. Prikazana je na jedan način pun nade u vaskrsenje po čemu izložba i nosi naziv. U svakoj slici i liku koji je prikazan pored stradanja prikazana je i nada u život vječni. Prepune su ljubavi, nade i vjere u živoga Boga. Takva je inače naša ikonografija. Ako pogledamo u čuvenu fresku raspeća Hristovog u Studenici, vidjećemo na liku Hristovom i patnju, koja je pobijeđena nadom i radošću. Veoma je važno da je stradanje prikazano na jedan način kroz koji prosijava vjera, nada i ljubav. Svaka od ovih slika ima i neku svoju priču“, zaključio je Kovač, koji je nakon otvaranja izložbe posjetiocima govorio o značenju svake ikone, ponaosob.

Za muzički ugođaj pobrinuo se Hor Svete Jelene Anžujske, koji je, između ostalog, pjevao Tropar, pjesmu koja govori o žitiju mučenika.

Izložba je otvorena narednih 15 dana.