Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Dan: 13. novembra 2019.

Takmičenje o poznavanju Pokreta Crvenog krsta: Drugo mjesto za ekipu iz Gacka

Juče je u Osnovnoj školi „Sveti Sava“ u Ljubinju održano Regionalno takmičenje o poznavanju Pokreta Crvenog krsta za regiju Istočna Hercegovina. Učestvovale su ekipe predstavnice šest Osnovnih škola, odnosno organizacija Crvenog krsta iz Trebinja, Ljubinja, Gacka, Nevesinja, Bileće i Berkovića.

Oblasti koje su obuhvaćene ovim takmičenjem odnosile su se na:
– postanak, razvoj i organizovanost Crvenog krsta u svijetu
– razvoj i organizovanost Crvenog krsta na našim prostorima
– sadržaj i oblici rada u Crvenom krstu
– mladi i zdravlje

Takmičari su pokazali zavidno znanje, a najbolji među dobrim bili su učenici Osnovne škole „Petar II Petrović Njegoš“ iz Bileće, dok je ekipa iz Gacka zauzela drugo mjesto. Ekipa iz Bileće će predstavljati regiju Istočne Hercegovine na Republičkom takmičenju koje će se održati u Palama (sjedištu Crvenog krsta Republike Srpske).

U ekipi Gacka bile su učenice sedmog razreda: Koprivica Nataša, Mučibabić Marija i Bejat Katarina. Instruktori ekipe iz Gacka bile su starije učenice koje su ranije učestvovale na ovom takmičenju, Marija Koprivica i Jana Mastilović.

„Cilj takmičenja je da se što više mladih upozna sa načinom i sadržajem rada Crvenog krsta, posebno kada je riječ o članovima Podmlatka Crvenog krsta. Djeca se upoznaju sa istorijskim razvojem organizacije kao i o zdravstvenim i socijalnim aktivnostima koja su vrlo važna za svakog čovjeka. Ovim takmičenjem, koje je tradicionalno, Crveni krst je odlučan da ostane vjeran svojim načelima, da razvija vlastite kapacitete, da stalno povećava broj mladih u organizaciji kao i da radi na realizaciji svih drugih zadataka iz svojih godišnjih planova i programa“ – istakao je sekretar Opštinske organizacije Crvenog krsta Gacko, Branislav Arnautović.