Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

Saopštenje iz Eparhije ZHiP

Drage građanke i građani Hercegovine, draga braćo i sestre, dragi naši bližnji. Ljudske vrline nesebičnosti, djelatne ljubavi i življenja za drugoga, možda nam nikada nisu bile potrebnije kao u ovom vremenu iskušenja. Sve u vezi sa pandemijom koja se u svijetu, kao i u našoj zemlji, dešava poslednjih sedmica, prilika je za temeljno preispitivanje svih naših životnih principa i za ukupno preosmišljavanje našeg života, ne bismo li, podstaknuti zajedničkom nevoljom, postali zaista istinski humani i saosjećajni jedni prema drugima.

Svakako, ovo nije vrijeme za strah i paniku, nego za razumno i smireno djelanje za opšte dobro. Ovo je vrijeme prije svega za čojstvo, kako bi društveno odgovornim ponašanjem zaštitili druge od sebe, ali i za junaštvo, kako bi ovo vrijeme iskoristili ne za nepotrebno širenje panike i straha, nego kao priliku za pomoć i toplu riječ svim našim bližnjima, a posebno onima koje ovo stanje najviše pogađa. Dovoljno je okrenuti se oko sebe da bismo shvatili da je mnogo onih kojima je potrebna utjeha i da od nas zavisi hoće li ovo vrijeme krize biti ispunjeno toplinom i saosjećanjem prema onima sa kojima živimo ili će biti nešto čega ćemo se, kada prođe, morati stidjeti. Prema tome, ove uopštene mjere o kojima će nadalje biti riječi neka svima budu podsticaj i inspiracija, da i sami u svom životu – odgovornošću, pažnjom, toplinom i svim onim što jesu, ali i onim što posjeduju, pomognu ljudima oko sebe (pa će tako pomoći i sebi). Čuvajte i svoje duševno zdravlje, trudite se da primjerom ličnog optimizma i radosti, koja je svakom istinskom hrišćaninu prirodna, utičete na sve oko sebe.

Možda je suvišno pominjati, ali svi mi koji se trudimo da se pridržavamo propisanih vanrednih preventivnih mjera ne činimo to iz straha, nego iz brige za dobro našeg društva i svakog pojedinca u njemu. Zato u cilju solidarnosti sa svima koji su pokazali odgovornost u novonastaloj situaciji koja je izazvana virusnom pandemijom, i u skladu sa odlukom Vlade Republike Srpske od 18. 3. 2020. godine i uvedenim vanrednim mjerama na području cijele Republike Srpske, uzimajući u obzir i odluke koje je donio krizni štab Hercegovačko – neretvanskog kantona (na sjednici održanoj istog datuma), sa zajedničke sjednice predstavnika naše Eparhije i koordinacije opštinskih kriznih štabova Istočne Hercegovine, održane danas 21. marta 2020. godine, obavještavamo vjerni narod da će u sljedećim hramovima u našoj Eparhiji imati mogućnost da se nedjeljom pričeste u ustaljenim terminima liturgijskih službi od 9 do 10 časova (i tako će biti sve do okončanja ove vanredne situacije):

Saborni hram u Trebinju
Stara crkva u Mostaru
Manastir Žitomislić
Hram Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima
Hram Vaznesenja Hristovog u Nevesinju
Hram Silaska Svetog Duha u Gacku
Hram Svetog Save u Bileći
Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Ljubinju
Hram Svetog Kneza Lazara u Berkovićima/Dabru

U ostalim hramovima na području naše Eparhije sve dok traju vanredne mjere Vlade Republike Srpske bogosluženja neće biti. Monasi u manastirima će nastaviti sa redovnim bogoslužbenim životom, moleći se, kao i svi mi, za spasenje čitavog svijeta i prekraćenje ove narastajuće zarazne bolesti, ali bez prisustva vjernika (osim što će se, kako je već pomenuto, zbog pastirskih potreba, vjernici pričešćivati i u manastiru Žitomisliću).

Zvona sa svih sabornih i manastirskih hramova će zvoniti svakoga dana u 12 časova i sve nas pozivati da se dodatno i zajednički, u svojim domovima, pomolimo za sve bolesne, i podsjetiti nas: „da u svojim molitvama u ove dane Časnoga Posta ne zaboravimo na sve one koji su zaraženi, naročito one čije je stanje teško ili kritično. Molimo se za sve njih, njihove porodice i prijatelje, kao i za sve medicinsko osoblje koje širom svijeta pruža primjer žrtve, saosjećanja i ljubavi.

U našim molitvama sjetimo se i onih koji su se upokojili, moleći se da im Gospod podari nasljeđe Vječnoga Života, kao i da njihove bližnje utješi i sačuva”. (iz Saopštenja Eparhije ZHiP od 14. marta ove godine)

Molimo sve bolesne i stare, kojima u ovim danima nije preporučeno napuštanje domova, da se pridržavaju svih preporuka nadležnih službi. Njihovi parohijski sveštenici su dužni da im se obrate i pričeste ih u domu (na način primjeren vanrednim okolnostima, strogo se pridržavajući uputstava koja se tiču higijene i zaštite od virusa) i, ako je potrebno, postaraju se o svim njihovim duhovnim ali i ostalim životnim potrebama, uz podršku Eparhije i lokalnih opštinskih službi. O eventualnom pričešću vjernika po selima i udaljenim krajevima opština nadležni sveštenici će se dogovoriti sa svojim parohijanima.

Episkop Dimitrije sa sveštenstvom Eparhije ZHiP
Gradonačelnik Trebinja i načelnici opština Istočne Hercegovine

(Eparhija ZHiP)

Podijelite vijest