Parohija Prva gatačka

Jerej Saša Kojović
Paroh prve gatačke parohije

Jerej Saša Kojović rođen je 13. aprila 1982. godine u Mostaru od oca Todora i majke Milke. Osnovnu školu završio je u Berkovićima. Po blagoslovu preosveštenog episkopa Zahumsko – hercegovačkog i primorskog Atanasija, 1997. godine upisao je petorazrednu Bogosloviju „Sveta tri jerarha“ u Foči koju je i završio.

Oženjen je Milijanom Kojović (rođ. Rajak) iz Rogatice. Na praznik Svetih besrebrenika Kira i Jovana, 13. februara 2011. godine, u Mostaru ga je preosvešteni vladika Grigorije rukopoložio  u čin đakona i postavio da služi pri Hramu Rođenja Gospoda Isusa Hrista u Ljubinju.

Na praznik Rođenja Presvete Bogorodice 21. septembra 2012. godine, u Ljubinju ga je preosvešteni Vladika Grigorije rukopoložio u čin prezvitera, te postavio za paroha ljubinjskog.

Odlukom Episkopa Dimitrija od 1. oktobra 2023. godine premješten je u Prvu gatačku parohiju na mjesto starješine Sabornog Hrama Svete Trojice.

Otac je petoro djece: Milana, Ane, Jakova Gavrila i Mihaila.

PODACI O PAROHIJI

Parohija Prva gatačka obuhvata naseljeno mjesto Gacko istočno od gradskog trga i novog hrama i sela: Ulinje, Dražljevo, Čemerno, Vrba, Izgori i Pridvorica i ima oko 640 domova. Većina stanovništva živi u samom Gacku dok su sela rijetko naseljena uglavnom starijim stanovništvom. Nešto bolje stanje što se tiče broja i sastava stanovništva je u selima koja su bliže gradu i uz obod Gatačkog polja. U toku prethodnog rata gotovo svo nepravoslavno (uglavnom muslimansko) stanovništvoje je napustilo Gacko, a doselio se približno isti broj pravoslavnog stanovništva izbjeglih većinom iz doline Neretve. Poslije poslednjeg rata nešto pravoslavnog stanovništva, oko 100 porodica, se vratilo većinom u dolinu Neretve, a za isto vrijeme i jedan manji broj muslimanskih porodica se vratio u svoja sela u opštini Gacko.

Teritorija koju sada obuhvata Prva i Druga gatačka parohija prije Drugog svjetskog rata je bila podijeljena na više parohija: Gatačku, Nadanićku, Fojničku. Poslije rata zbog migracije stanovništva iz sela u grad postojala je samo Gatačka parohija. Zbog progona i pritiska komunističke vlasti parohijski život i u toj jednoj parohiji odvijao se otežano. Bogosluženja su bila neredovna sveštenici progonjeni i zatvarani. Najčešće je jedan sveštenik opsluživao i avtovačku i gatačku parohiju.

BOGOSLUŽENJA I PAROHIJSKI ŽIVOT

Saborni hram ove parohije je hram Silaska Sv. Duha na Apostole u Gacku. Bogosluželja u ovom hramu su redovna i služe se po sledećem rasporedu:

  • RADNIM DANIMA

VEČERNJA u 19 ČASOVA (U zimskom periodu u 18 časova)

AKATIST SV. VASILIJU OSTROŠKOM – petkom poslije večernje službe

JUTRENJE u 7:30 ČASOVA

  • SUBOTOM

JUTRENJE u 7:30 ČASOVA

SV. LITURGIJA u 8 ČASOVA

  • NEDJELJOM

JUTRENJE u 8 ČASOVA

SV. LITURGIJA u 9 ČASOVA

VEČERNJA u 19 ČASOVA (U zimskom periodu u 18 časova)

U Sabornom hramu naizmjenično po sedmičnim redama služe sveštenici Saša Kojović, Miodrag Vrtikapa i Aleksandar Gajić.

Crkvenjaci Sabornog hrama su Dragan Kuljanin i Trifko Bakoč.

Saborni hram ima i dječiji hor “Sveta Jelena Anžujska”.

Od 2008. god. u parohijskom domu u Gacku povremeno se održavaju predavanja na razne duhovne teme. Sala parohijskog doma ima 120 mjesta.

Contact

  • Jerej Saša Kojović
    Paroh prve gatačke parohije

    ADRESA: Trg Save Vladislavića bb. Gacko
    TEL: 059/471-278; 065/876-701; CO: 059/271-373