Парохија Прва гатачка

Јереј Саша Којовић
Парох прве гатачке парохије

Јереј Саша Којовић рођен је 13. априла 1982. године у Мостару од оца Тодора и мајке Милке. Основну школу завршио је у Берковићима. По благослову преосвештеног епископа Захумско – херцеговачког и приморског Атанасија, 1997. године уписао је петоразредну Богословију „Света три јерарха“ у Фочи коју је и завршио.

Ожењен је Милијаном Којовић (рођ. Рајак) из Рогатице. На празник Светих бесребреника Кира и Јована, 13. фебруара 2011. године, у Мостару га је преосвештени владика Григорије рукоположио  у чин ђакона и поставио да служи при Храму Рођења Господа Исуса Христа у Љубињу.

На празник Рођења Пресвете Богородице 21. септембра 2012. године, у Љубињу га је преосвештени Владика Григорије рукоположио у чин презвитера, те поставио за пароха љубињског.

Одлуком Епископа Димитрија од 1. октобра 2023. године премјештен је у Прву гатачку парохију на мјесто старјешине Саборног Храма Свете Тројице.

Отац је петоро дјеце: Милана, Ане, Јакова Гаврила и Михаила.

ПОДАЦИ О ПАРОХИЈИ

Парохија Прва гатачка обухвата насељено мјесто Гацко источно од градског трга и новог храма и села: Улиње, Дражљево, Чемерно, Врба, Изгори и Придворица и има око 640 домова. Већина становништва живи у самом Гацку док су села ријетко насељена углавном старијим становништвом. Нешто боље стање што се тиче броја и састава становништва је у селима која су ближе граду и уз обод Гатачког поља. У току претходног рата готово сво неправославно (углавном муслиманско) становништвоје је напустило Гацко, а доселио се приближно исти број православног становништва избјеглих већином из долине Неретве. Послије последњег рата нешто православног становништва, око 100 породица, се вратило већином у долину Неретве, а за исто вријеме и један мањи број муслиманских породица се вратио у своја села у општини Гацко.

Територија коју сада обухвата Прва и Друга гатачка парохија прије Другог свјетског рата је била подијељена на више парохија: Гатачку, Наданићку, Фојничку. Послије рата због миграције становништва из села у град постојала је само Гатачка парохија. Због прогона и притиска комунистичке власти парохијски живот и у тој једној парохији одвијао се отежано. Богослужења су била нередовна свештеници прогоњени и затварани. Најчешће је један свештеник опслуживао и автовачку и гатачку парохију.

БОГОСЛУЖЕЊА И ПАРОХИЈСКИ ЖИВОТ

Саборни храм ове парохије је храм Силаска Св. Духа на Апостоле у Гацку. Богослужеља у овом храму су редовна и служе се по следећем распореду:

  • РАДНИМ ДАНИМА

ВЕЧЕРЊА у 19 ЧАСОВА (У зимском периоду у 18 часова)

АКАТИСТ СВ. ВАСИЛИЈУ ОСТРОШКОМ – петком послије вечерње службе

ЈУТРЕЊЕ у 7:30 ЧАСОВА

  • СУБОТОМ

ЈУТРЕЊЕ у 7:30 ЧАСОВА

СВ. ЛИТУРГИЈА у 8 ЧАСОВА

  • НЕДЈЕЉОМ

ЈУТРЕЊЕ у 8 ЧАСОВА

СВ. ЛИТУРГИЈА у 9 ЧАСОВА

ВЕЧЕРЊА у 19 ЧАСОВА (У зимском периоду у 18 часова)

У Саборном храму наизмјенично по седмичним редама служе свештеници Саша Којовић, Миодраг Вртикапа и Александар Гајић.

Црквењаци Саборног храма су Драган Куљанин и Трифко Бакоч.

Саборни храм има и дјечији хор “Света Јелена Анжујска”.

Од 2008. год. у парохијском дому у Гацку повремено се одржавају предавања на разне духовне теме. Сала парохијског дома има 120 мјеста.

Contact

  • Јереј Саша Којовић
    Парох прве гатачке парохије

    АДРЕСА: Трг Саве Владиславића бб. Гацко
    ТЕЛ: 059/471-278; 065/876-701; ЦО: 059/271-373