Gatačko sijelo 2013.

gatacko-sijelo-2013 (1)Druženje Gačana – Gatačko sijelo održano je proteklog vikenda u Beogradu u Sava Centru uz prisustvo oko 500 gačana i gostiju iz Gacka, Beograda, Novog Sada, Zrenjanina, Vršca, Kovina i drugih mjesta.

Na skupu su govorili: Svetozar Crnogorac, predsjednik Udruženja Gačana u Beogradu, Radoica Antunović, zamjenik načelnika opštine Gacko, Radomir Vučković predsjednik SPKD „Prosvjeta“ OO Gacko.

Skup je pozdravio podpredsjednik RS Emil Vlajki, akademik Rajko Petrov Nogo, koji je govorio i svoje stihove, glumci i pjesnici iz Beograda i Srbije, kao i mladi pjesnik iz Gacka, Rade Crnogorac,.

Odlukom SPKD „Prosvjeta“ OO Gacko, dosadašnjem predsjedniku Udruženja Gačana u Beogradu, gospodinu Vidaku Kovačeviću, dodijeljeno je Prosvjetino Priznanje u znak dobre dugogodišnje saradnje ovoga Udruženja i SPKD „Prosvjeta“ OO Gacko.

Izvornom pjesmom svoj doprinos su dali članovi KUD „Zelengora“ i članovi KUD „Sava Vladislavić“ sa ženskom i muškom pjevačkom grupom. Sa posebnim zadovoljstvom prisutni su pozdravili nastup Nikole Boškovića iz Gacka, narodnog guslara.

Druženju su prisustvovali predstavnici RiTE Gacko Milinko Milidrag i Radenko Govedarica, predstavnici boračke organizacije Željko Zelenović i Slobodan (Boća) Nenadić, te u ime SPKD „Prosvjeta“ OO Gacko – Radomir Vučković, Velemir Avdalović i Drago Papović.

Uz pjesmu, igru i razgovor, druženje je trajalo do duboko u noć, sa željom da se ova veče što prije ponovi. Na večeri su razmatrane mogućnosti kulturne i privredne saradnje Gacka sa mnogim opštinama.

Naredno jutro  pjevačke grupe, predstavnici opštine, SPKD „Prosvjeta“ i Udruženja Gačana uzeli su učešće u emisiji RTS-a „Žikina šarenica“. Istaknut je značaj i uticaj gatačkog kraja na čistotu i očuvanje srpskog jezika, bilo je govora o privredi Gacka kao i o aktivnosti „Prosvjete“, gdje je najavljeno održavanje jubilarnih XV Ćorovićevih susreta, Naučnog skupa istoričara u Gacku sa temom „Sarajevski atentat“.

(Prosvjeta Gacko)

Podijelite vijest