Održana Osamnaesta redovna sjednica Skupštine opštine Gacko

Osamnaesta redovna sjednica Skupštine opštine Gacko održana je u petak, 20. oktobra u sali Skupštine opštine.

Na prijedlog kluba odbornika SNSD na dnevni red je uvrštena tačka Prijedlog Plana kapitalnih ulaganja za 2023. godinu, a povučena tačka Prijedlog Odluke o raspisivanju Javnog konkursa za izbor i imenovanje direktora JU Centar za socijalni rad. Nakon toga, odbornici PDP napustili su sjednicu.

Prijedlog kluba odbornika SDS da se dnevni red dopuni sa tačkom Informacija o realizaciji odluke socijalne karte opštine Gacko nije prihvaćen.

Nakon prihvaćenog dnevnog reda usvojen je Zapisnik sa Sedamnaeste redovne sjednice Skupštine opštine Gacko održane 03. marta i Zapisnik sa Svečane sjednice održane 23. maja.

Prijedlog Plana kapitalnih ulaganja usvojen je glasovima skupštinske većine.

Načelnik odjeljenja za prostorno planiranje i civilnu zaštitu, Darka Unković istakla je da je za kapitalne investicije planirano 2.758 469 maraka od čega je iz budžetskih sredstava 400. 000 maraka.  Novac je, između ostalog, uložen za rekonstrukciju vodovodne mreže, asfaltiranje puteva u gradskoj zoni i ruralnim područjima, regulaciju bujičnog potoka „Burak“, održavanje parkova i zelenih površina, rekonstrukciju kotlovnice i centralnog grijanja u zgradi Opštine.

Izvještaj o radu Javnog preduzeća „Vodovod“ Gacko za 2022. godinu, takođe je usvojen glasovima skupštinske većine.

Načelnik opštine Gacko dr Ognjen Milinković, upoznao je javnost sa Informacijom o provedenim mjerenjima i planiranim aktivnostima na sanaciji, rekonstrukciji i razvoju vododvodnog sistema Gacko, Centra za projektovanje i konsalting iz Banjaluke.

Analizom je utvrđeno da teorijska maksimalna potrošnja za Vodovodni sistem Gacko iznosi 28,46 l/s. Mjerenjima na izvorištu Vratlo u periodu ekstremno niskog vodostaja je izmjerena vrijednost od 29,10 l/s kao minimalna vrijednost. Teorijski ovo znači da na izvorištu Vratlo postoje dovoljne količine vode uz uslov eliminisanja gubitka u sistemu. Najveći gubici javljaju se u gradskom području opštine Gacko u obje visinske zone. Za vrijeme minimalne časovne potrošnje u ovom dijelu izmjerena je potrošnja od 4,5  l/s za gornju visinsku zonu i 17,5 l/s za donju visinsku zonu. Ovaj dio će biti predmet dodatnih terenskih mjerenja i istraživanja gubitaka za potrebe izrade Glavnog projkta nakon čega će se odlučiti o mjerama sanacije i rekonstrukcije na VDS Gacko.

Izvještaji o radu Javnog preduzeća „Komus“ Gacko za 2022. godinu i realizaciji Programa zajedničke komunalne potrošnje za 2022. godinu, usvojeni su sa 11 glasova za i 3 glasa protiv.

Jednoglasno su usvojeni Izvještaji o radu za 2022. godinu i Program rada sa finansijskim planom za 2023. godinu Javnih ustanova Informativno – kulturni centar, Kulturno – sportski centar i  Doma zdravlja „Prof. dr Savo Bumbić“ Gacko.

Skupština je usvojila i Prijedlog Odbora za zdravlje da se u Budžetu opštine Gacko za 2024. godinu  planiraju sredstva u iznosu od 200 hiljada maraka Domu zdravlja na ime nabavke RTG aparata i sanitetskog vozila.

Zatim su usvojeni Izvještaji o radu za 2022. godinu i Programi rada sa finansijskim planom za 2023. godinu JU „Centar za Socijalni rad“,  Turističke organizacije opštine Gacko, Narodne biblioteke Gacko kao i Dječijeg vrtića za 2021/2022 i 2022/2023. godinu.

Izvještaj o radu Opštinske boračke organizacije Gacko jednoglasno je usvojen.

Bez diskusije je usvojen Izvještaj o radu Crvenog krsta za prošlu godinu.

Prihvaćene su informacije o broju nezaposlenih, stanju u srednjoškolskom obrazovanju u našoj opštini, u oblasti poljoprivredne djelatnosti za prošlu godinu sa prijedlogom mjera za brži razvoj kao i o radu Savjeta mjesnih zajednica u 2022. godinu.

U nastavku zasjedanja, prihvaćen je Izvještaj o radu Odbora za zaštitu ljudskih prava, društvenog nadzora i predstavke, Odbora za mjesne zajednice, regionalnu i međunarodnu saradnju, Odbora za zdravlje, Savjeta plana, Savjeta mladih, Savjeta za sport i Savjeta za kulturu za 2022. godinu.

Bez diskusije je prihvaćen i Izvještaj o realizaciji Plana utroška sredstava po osnovu naknada od požara za 2022. godinu, Teritorijalne vatrogasno – spasilačke jedinice opštine Gacko.

Izvještaj o izvršenju Budžeta opštine Gacko za period januar – jun 2023. godine obrazložio je načelnik Milinković.

Budžet opštine Gacko za 2023. godinu donesen je u ukupnom iznosu od 16.467.000 maraka.

Strukturu budžetskih prihoda čine poreski i neporeski prihodi, grantovi i transferi. Budžetom opštine za 2023. godinu planirani su budžetski prihodi u iznosu iznosu od 12.555.300 KM. Ostvareni budžetski prihodi za izvještajni period tekuće godine iznose 5.557.401 marku, odnosno 44,42% u odnosu na planirane prihode za tekuću godinu nešto manje u odnosu na plan. Prihod od Indirektnih poreza ima tendenciju rasta u drugom kvartalu u odnosu na prvi i predstavlja najveći prihod opštine. Ukupna budžetska sredstva za period januar – jun ostvarena su u iznosu 7.519.703 KM ili 45% u odnosu na plan za tekuću godinu.

Budžetski rashodi planirani su u iznosu od 10.854.900 maraka, a realizacija istih za izvještajni period tekuće godine iznosi 5.151.628 maraka ili 47,46% u odnosu na plan. Ukupna potrošnja za navedeni izvještajni period iznosi 7.227.057 KM. Iz navedenog se može zaključiti da ukupna potrošnja za prvih šest mjeseci ne prelazi polovinu planiranih budžetskih rashoda i izdataka. Iskazana razlika u iznosu od 292.646 KM predstavlja pozitivnu razliku između budžetskih prihoda i primitaka i budžetskih rashoda i izdataka za prvih šest mjeseci tekuće godine.

“Završili smo rekonstrukciju vodovodnog, kanalizacionog i oborinskog sistema u naselju Spektar, kanalizacionu mrežu u Vidovdanskoj ulici, rekonstrukciju krova na stadionu FK “Mladost”, asfaltirali puteve u ruralnom području. Uskoro počinju radovi na rekonstrukciji sportskih terena Srednje škole i početak radova na rekonstrukciji vodovodnih bazena. Raspisali smo Javni poziv za podsticaje u privredi i za subvencije u poljoprivredi, kao i konkurs za prijem pripravnika”, istakao je Milinković i dodao da se sve obaveze prema sportskim klubovima i kolektivima, kao i udruženjima iz oblasti kulture redovno isplaćuju.

Prema njegovim riječima, u ovoj godini je uz pomoć Vlade Republike Srpske uspješno završena rekonstrukcija kanala Nelavo i rehabilitacija dijela ulice Solunskih Dobrovoljaca.

Prihvaćeni su Prijedlog Programa korišćenja sredstava po osnovu eksploatacije mineralnih sirovina, Prijedlog Programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta i Prijedlog Plana utroška sredstava po osnovu naknada od voda za 2023. godinu.

Prijedlog Odluke o izradi Omladinske politike opštine Gacko, za period 2024-2028. godine podržali su svi odbornici.

Imenovan je član upravnog odbora Javne ustanove Centar za socijalni rad Gacko i usvojen prijedlog Odluke o raspisivanju Javnog konkursa za izbor i imenovanje dva člana upravnog odbora pomenute Javne ustanove. Glasovima skupštinske većine razriješena su dva člana Odbora za žalbe i imenovani vršioci dužnosti dva člana ovoga odbora.

Riješeno je više pitanja Imovinsko – pravnih odnosa, a osamnaesto skupštinsko zasjedanje završeno je postavljanjem odborničkih pitanja.

Podijelite vijest