U SŠC „Pero Slijepčević“ Gacko obilježen Međunarodni dan mentalnog zdravlja

Međunarodni dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. oktobra. Tim povodom naši učenici (odjeljenja IVG1, IVG2, IIIMT) su pod mentorstvom prof. Jovane Petković – Aćimović realizovali nekoliko aktivnosti, pod sloganom „Njeguj mentalno zdravlje za buduće blagostanje“.

Učestvovali su u nizu radionica čiji je cilj bio ukazati na važnost mentalnog zdravlja, uočiti znakove mogućeg poremećaja mentalnog zdravlja, kao i identifikovati načine na koje možemo brinuti o istom, te ohrabriti učenike da preduzmu neophodne korake ukoliko primijete da imaju određene probleme.

Radili su i konkretne studije slučaja osoba koje imaju poteškoća sa mentalnim zdravljem, a zatim su nalazili moguća rješenja. Isticali su stvari koje ih čine srećnim, te navodili situacije u kojima su doživjeli neku neprijatnost i osjećali se loše, a nakon toga su osmislili šta je pozitivno proizišlo iz te neugodne situacije. Ljudi su skloni usmjeriti se na loše stvari, pa je važno redovno vježbati preusmjeravanje misli na pozitivne aspekte negativnog iskustva, jer se traženjem svijetle tačke svakog problema povećava osjećaj sreće i zadovoljstva. Pisali su svoja pisma iz budućnosti u kojima su sebe vidjeli u najboljem mogućem svjetlu.

Pripremili su kreativne panoe, koje su postavili na zidne novine u školi, te izradili i nosili zelene trakice, koje su simbol podrške  osobama sa mentalnim poteškoćama. Svi učenici su mogli ostaviti svoje pozitivne motivacione poruke, a za kraj su poslali zajedničku: „Svi moramo brinuti o našem mentalnom zdravlju, budući da je ono jednako važno kao i fizičko zdravlje“, te istakli nužnost sprječavanja stigmatiziranosti osoba koje imaju poteškoće sa mentalnim zdravljem.

Podijelite vijest