Održana druga Konferencija beba u Gacku

Po uzoru na druge gradove, u Gacku je sinoć, po drugi put, održana Konferencija beba. Pravo učešća imale su bebe rođene na području opštine Gacko u proteklih godinu dana, a ukupno je prijavljeno njih 36.

Nakon promotivne šetnje beba i svih učesnika, žiri je izabrao predsjedništvo.

Ove godine izabrano je četveročlano predsjedništvo zato što su dvije bebe imale po troje braće i sestara i to Dušan Lalovac i Jovan Vasiljević. Najmlađa beba je Sara Telebak, a najstarija Iris Bosolt.

Manifestaciju je otvorila direktor Kulturno – sportskog centra, Mira Koprivica koja je istakla važnost promocije porodičnih vrijednosti.

„Ova manifestacija se organizuje u okviru kulturno – sportskog ljeta, pa iako imamo mnoštvo događaja, za ovaj mogu reći da je najljepši. Svaka lokalna zajednica, pa tako i  Gacko treba da bude zadovoljna kada može da podrži manifestaciju koja promoviše porodicu, odgovorno roditeljstvo i brigu o djeci“, rekla je Koprivica i poželjela da narednih godina bude više beba.

U kulturno – umjetničkom dijelu programa učestvovali su polaznici Dječijeg vrtića, a za sve bebe obezbijeđeni su prigodni pokloni.

Opština Gacko izdvaja značajna sredstva za podršku porodici.

Odlukom o Pronatalitetnoj politici finansijska podrška za sklapanje braka iznosi 500 KM.

Opština Gacko daje podršku od po 300 KM, za prvorođeno i drugorođeno dijete. Za trećerođeno, četvrtorođeno i svako naredno dijete, iz budžeta Opštine izdvaja se po 1000 KM. Opština sufinansira dio troškova vantjelesne oplodnje, u iznosu od 4000 KM, za sve parove koji se bore za potomstvo.

Takođe, obezbijeđena je i finansijska podrška za neinvazivni prenatalni test, koji ostvaruju trudnice sa prebivalištem na području opštine Gacko.

Druga Konferencija beba održana je u organizaciji Opštine Gacko i JU “KSC” Gacko, a uz podršku Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske. Cilj manifestacije je promovisanje porodice i porodičnih vrijednosti, podizanje svijesti o značaju porodice, kao i ukazivanje na problem nedovoljnog rađanja djece u Republici Srpskoj.

Podijelite vijest