Opština Gacko stipendira 159 studenata

Danas je počelo potpisivanje ugovora o stipendiranju za 159 studenata koji su stekli pravo dobijanja stipendija za školsku 2022/2023. godinu, među kojima je i 11 učenika prve godine koji su sa odličnim uspjehom završili sve razrede srednjoškolskog obrazovanja.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković istakao je da će se za ovu namjenu iz budžeta opštine Gacko izdvojiti 150.000 KM.

Mjesečni iznos stipendija za studente državnih visokoškolskih ustanova je od 80 do 110 maraka, dok će se studentima privatnih fakulteta, u zavisnosti od godine studija, isplaćivati od 70 do 90 maraka mjesečno.

“Ukoliko student ima prosjek ocjena od 8.5 do 9, stipendija se uvećava za 20 posto, ako je prosjek veći od 9 uvećava se za 50 posto. Moramo da nagradimo najbolje i na neki način ih izdvojimo. Ubrzaćemo proceduru isplate, s obzirom da stipendije kasne i nastojati da sve isplatimo do početka naredne školske godine”, potvrdio je načelnik Milinković.

Studentima od prve do četvrte godine biće isplaćeno 10 stipendija, dok će apsolventi i studenti master studija imati po pet stipendija.

Janja Koprivica, apsolvent Logopedije u Foči, zahvalila se opštini Gacko na podršci. Kaže da stipendije studentima znače mnogo jer su troškovi studiranja veliki, a ujedno su i vid zaslužene nagrade za postignuti uspjeh.

Potpisivanje ugovora o stipendiranju biće nastavljeno i sutra u istom terminu (od 10 do 15 časova) u sali Skupštine opštine Gacko.

Podijelite vijest