Održana Deseta redovna sjednica Skupštine opštine Gacko

Juče je održana Deseta redovna sjednica Skupštine opštine Gacko. Sjednicu je otvorio predsjednik SO-e Rajko Papović, u prisustvu sekretara Dragana Jegdića, potpredsjednika SO-e Vasilija Lažetića, načelnika opštine dr Ognjena Milinkovića, zamjenika načelnika Siniše Mandića, v. d. načelnika Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti Milivoja Boljanovića, načelnika Odjeljenja za prostorno planiranje i civilnu zaštitu Darke Unković, službenika za odnose sa javnošću i novinara Radio Gacka i RTRS.

Na prijedlog predsjednika SO-e Gacko, Rajka Papovića u dnevni red su uvrštene dvije tačke: Razrješenje predsjednika i člana Opštinske izborne komisije i imenovanje dva člana Opštinske izborne komisije.

Odbornik PDP Radoca Antunović tražio je da se na dnevni red uvrsti tačka: Zaključak za sazivanje tematske sjednice o stanju na RiTE Gacko, ali i da se sa dnevnog reda povuče sedam tačaka.

Riječ je o tačkama: zapisnik sa Devete redovne sjednice Skupštine opštine Gacko, prijedlog Programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta za 2022. godinu i prijedlog Plana korišćenja javnih površina za 2022. godinu.

Tu su i tačke: Prijedlog Plana kapitalnih ulaganja za 2022. godinu, Prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju Opštine Gacko, Prijedlog Odluke o visini plata funkcionera Opštine Gacko, kao i Prijedlog Odluke o visini odborničkog dodatka u Skupštini opštine Gacko.

Nakon što ni jedan od prijedloga nije usvojen, odbornik Antunović je napustio skupštinsko zasjedanje.

Sjednica je nastavljena usvajanjem zapisnika sa prethodnog zasjedanja, posle čega je sa 11 glasova za i 6 protiv usvojen Izvještaj o radu Skupštine opštine Gacko za 2021. godinu.  U toku 2021. godine održano je ukupno osam redovnih sjednica.

Potpredsjednik Skupštine opštine Gacko, Vasilije Lažetić, istakao je da je ponosan na odbornike kako pozicije tako i opozicije, koji su po svim tačkama dnevnog reda razgovarali na civilizovan način i što je svaki odbornik pokušao da da svoj doprinos na poboljšanju stanja u oblastima koje su bile predmet rasprave.

„Nadam se da će i u ovoj godini taj duh međusobnog uvažavanja, saradnje i poštovanja da se zadrži i da će ova skupština da funkcioniše. Zadovoljan sam što ova skupština nije osporila bilo kakvu investiciju, ni bilo kakav privredni napredak koji se nazirao. Trudili smo se da budemo vjetar u leđa funkcionerima opštine Gacko da rade na privrednom i ukupnom razvoju opštine Gacko“, potvrdio je Lažetić.

Sa 11 glasova za i 6 protiv usvojen je Izvještaj o radu radnih tijela Skupštine opštine Gacko za 2021. godinu. Uz izvještaj je usvojen i prijedlog kluba odbornika SNSD o inicijativi za izmjene i dopune Poslovnika o radu Skupštine opštine Gacko.

Informacija o radu Savjeta mjesnih zajednica za 2021. godinu prihvaćena je glasovima skupštinske većine.

Odbornik SDS Miroslav Vuković rekao je da je informacija štura, da su pojedinačne informacije nedovoljno obrađene i da ne sadrže dovoljno podataka.

Potpredsjednik Skupštine, Vasilije Lažetić, pohvalio je rad predsjednika Savjeta mjesnih zajednica, uzimajući u obzir neadekvatne uslove u kojima rade. Kako je rekao „zbog ličnog angažmana uspjeli su identifikovati ono što je važno za građane Gacka”. Tokom diskusije, dodao je da je potrebno obezbijediti logističke uslove za rad, u prvom redu prostorije, gdje bi, organizujući sastanke sa građanima, mogli javno promovisati svoje aktivnosti.

Pored evidentne potrebe za prostorijama, u budžetu je potrebno izdvojiti i stavku za finansiranje rada Savjeta MZ, sa njihovim jasno definisanim potrebama, predložio je odbornik SNSD, Siniša Šuković.

Predsjednik Skupštine, Rajko Papović, rekao je da kancelarije u staroj Osnovnoj školi kao i sala Skupštine, mogu biti privremeno rješenje za rad Savjeta mjesnih zajednica, do otvaranja posebnih kancelarija u ove svrhe.

Na kraju diskusije, u ime svih mjesnih zajednica odbornicima i javnosti obratila se predsjednik MZ Gacko, Slavica Zurovac. Kazala je da su članovi Savjeta svih MZ tokom protekle godine pokušali kandidovati najvažnija pitanja, koja bi cjelokupnu opštinu učinila boljim mjestom za život.

Odbornici opozicije bili su uzdržani i prilikom glasanja o Prijedlogu Strategije razvoja opštine Gacko za period 2022 – 2028. godine. U pitanju je ključni strateško-planski dokument opštine Gacko, koji treba da podstiče njen budući rast i razvoj. Nacrt ovog dokumenta nalazi se na našem sajtu, gdje je bio dostupan svim zainteresovanim građanima koji su svojim prijedlozima mogli uticati na njegovu izradu.

Odbornici SDS, Vera Tepavčević i Savo Starović, pohvalili su tim koji je radio dokument Strategije, uz primjedbu da se ona ne slaže sa Planom kapitalnih ulaganja, koji bi trebao proizaći iz ovog dokumenta, što prema njihovom mišljenju, nije slučaj.

Strategija je izrađena u okviru samostalne inicijative Opštinske uprave, uz prethodno pribavljenu saglasnost Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS,  kazao je načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković.

„Ovaj dokument sadrži više aspekata. Na prvom mjestu su strateška platforma i analiza trenutnog stanja sa vizijom i definisanim strateškim ciljevima“, rekao je on, dodajući da su u njenoj izradi učestvovali zaposleni Opštine Gacko.

Odgovarajući na pitanje odbornika SDS Jelice Bjeković, koja se interesovala za projekat vodosnabdijevanja, Milinković je istakao da po postojećem projektu dogradnje vodovodnog sistema sa izvorišta Pridvorica sva dokumentacija nije bila uredna. Podsjetio je da je tokom prošle godine bio raspisan tender za izbor firme koja bi izvršila analizu kompletnog vodovodnog sistema, koja je neophodna i koja bi ponudila adekvatna rješenja. Kako je rekao, tender nije prošao, a po istom pitanju on će biti ponovljen i u ovoj godini.

Diskutujući o Strategiji razvoja, sa akcentom na aktivnosti koje su se prethodnih dana organizovale na Čemernu, odbornica DNS Jovana Kundačina, kazala je da je to atraktivan turistički lokalitet kojem treba stručno i planski pristupiti.

„Mi znamo da moramo da razvijamo još nešto osim elektro – energetskog sektora. Termoelektrana je nosilac razvoja, ali mi ogroman potencijal imamo i u poljoprivredi i naravno u turizmu. U 2021. godini prihod od poljoprivrede po raznim osnovama je bio blizu 9 miliona maraka. Na osnovu toga, na bazi agrara mora da se gradi i turizam, a tu su u prvom redu naša jezera, prevashodno Klinje i naravno Čemerno. Saglasan sam da je Čemerno veliki potencijal, kojem treba ozbiljno pristupiti i ozbiljan plan napraviti, uključiti stručne ljude“, rekao je Milinković, podsjećajući da je priča o Čemernu i turizmu na tom lokalitetu počela još 1980. godine, kada su bili napravljeni ozbiljni planovi.

Prijedlog Programa korišćenja sredstava ostvarenih po osnovu eksploatacije mineralnih sirovina za 2022. godinu prihvaćen sa 11 glasova, dok je pet odbornika opozicije bilo uzdržano.

Potrebnu većinu dobile su i tačke – Prijedlog Programa uređenja gradskog građevinskog zemljišta za 2022. godinu, te Prijedlog Plana korišćenja javnih površina za 2022. godinu.

Većinom glasova prihvaćen je i Prijedlog Programa korišćenja sredstava koncesione naknade za korišćenje elektroenergetskih objekata ostvarenih po osnovu Zakona o koncesijama za 2022. godinu. Planirana sredstva po ovom programu iznose 4.800.000 KM, a prema strukturi potrošnje namijenjena su za otplatu anuiteta po dugoročnom kreditu za kapitalne investicije, te za izgradnju primarnih infrastrukturnih objekata i u druge svrhe (tekuće pomoći djeci i mladima, subvencije, kapitalne grantove, stimulisanje za zapošljavanje i drugo).

Podršku nije dobio prijedlog amandmana odbornika Miroslava Vukovića, koji je tražio da se sredstva sa nekih pozicija definisanih ovim programom, umanje za određene iznose i dodaju Udruženju Rastimo zajedno i na tekuće pomoći porodicama palih boraca, ratnih vojnih invalida i CŽR.

Prijedlog Plana kapitalnih ulaganja za 2022. godinu usvojen je sa 11 glasova za i 5 protiv, a predstavlja osnovni mehanizam koordinacije procesa realizacije investicija u iznosu od 4.329.700,00 KM.

V. d. načelnika Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti Milivoje Boljanović, pojasnio je da se sredstva isključivo namjenski troše, a da se u proceduru javne nabavke ide kada se sredstva obezbijede.

Neke od aktivnosti koje su ugovorene i započete, a za koje su sredstva obezbijeđena rebalansom budžeta za 2021. godiny su izgradnja sportske dvorane, izgradnja kanala Berotina kao i uređenje Trga Save Vladislavića. Iz kreditnog zaduženja iz prethodnih godina, između ostalog, finansiraće se asfaltiranja ulica i prilaza javnim ustanovama, izgradnja gradske pijace i garaže za vatrogasna vozila.

Aktivnosti planirane budžetskim sredstvima 2022. godine su rekonstrukcija primarne i sekundarne vodovodne mreže u Gacku, usluge projektovanja i ispitivanja, ali i rekonstrukcija lokalnih puteva u MZ Fojnica i Nadanići.

Asfaltiranje puteva u ruralnom području, kupovina šalter sale, izgradnja projekta sanacije i rekonstrukcije vodovodnog sistema Gacko, izgradnja zgrade za mlade bračne parove, nabavka opreme za Dom zdravlja, neke su od stavki koje će se finansirati kreditnim zaduženjem u 2022. godini.

Sa istim brojem glasova prihvaćen je Prijedlog Odluke o kreditnom zaduženju Opštine Gacko u iznosu od 1.900.000,00 KM.

Prema riječima predsjednika Skupštine opštine, Rajka Papovića, kreditno zaduženje je opravdano, a sredstva će se koristiti za finansiranje kapitalnih ulaganja.

„Najviše novca je predviđeno za asfaltiranje lokalnih puteva, pretežno u seoskom području, dio ulica i prilaza u gradu, kao i parkirališta koja su u lošem stanju. Važna stavka je i rekonstrukcija vodovodne mreže“, istakao je Papović.

Načelnik opštine Gacko, dr Ognjen Milinković, potvrdio je da će ova godina biti značajna kada su kapitalna ulaganja u pitanju.

„Novac iz kreditnog zaduženja usmjerićemo na probleme koji se vuku godinama, kao što je vodosnabdijevanje. Uradićemo sveobuhvatnu analizu vodovodnog sistema, kako bi donijeli najbolje rješenje. Osim tog pitanja, planiramo izgradnju šalter šale koja će biti od velike pomoći građanima, ali i nabavku medicinske opreme za Dom zdravlja“, rekao je Milinković.

Sa 11 glasova za i 5 uzdržanih, prihvaćen je Prijedlog Odluke o visini plata funkcionera Opštine Gacko, kao i Prijedlog Odluke o visini odborničkog dodatka u Skupštini opštine Gacko.

Imenovani su članovi upravnih odbora javnih ustanova čiji je osnivač Opština Gacko i to Doma zdravlja „Prof. dr Savo Bumbić“, Kulturno – sportskog centra, Informativno – kulturnog centra, Centra za Socijalni rad i Turističke organizacije opštine Gacko.

Bez rasprave, sa 10 glasova za i 5 uzdržanih, prihvaćen je Prijedlog Odluke o raspisivanju ponovnog Javnog konkursa za izbor i imenovanje članova Upravnog odbora Javne predškolske ustanove „Dječiji vrtić“ Gacko.

Za direktora Javne ustanove Informativno – kulturni centar imenovan je Aleksije Grgur, diplomrani filolog.

Razriješen je predsjednik i jedan član Opštinske izborne komisije Gacko zbog isteka mandata. Imenovana su dva člana Opštinske izborne komisije, i to Ljubomir Beštić – diplomirani pravnik i Sulejman Tanović – diplomirani kriminolog.

Na kraju desetog skupštinskog zasjedanja postavljeno je sedam odborničkih pitanja.

Podijelite vijest