Svečano otvorena izložba radova sa 14. Likovne kolonije Gacko – Klinje 2021

Radovi umjetnika koji su u proteklom periodu stvarali na lokalitetu Tjentišta, sinoć su u galeriji Doma kulture predstavljeni gatačkoj publici, a Javna ustanova “Kulturno – sportski centar” Gacko postala je bogatija za nova 22 djela.

14. Likovna kolonija Gacko – Klinje 2021, ove godine „upakovana“ u novo kulturno – sportsko ljeto,  ugostila je 11 umjetnika iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. Među njima su nova, ali i ranije dobro poznata imena.

Ističući da se nova manifestacija privodi kraju na najljepši način, izložbu je otvorio načelnik opštine, dr Ognjen Milinković.

„Srećan sam što umjetnost u Gacku živi. Tu smo da u idućim vremenima uradimo mnogo više i bolje, ako je to moguće. Hvala umjetnicima koji su nas svojim djelima okupili najljepšim povodom“, kazao je Milinković.

Direktor JU KSC, Mira Koprivica, izrazila je zadovoljstvo manifestacijom koja je ove godine pobrala samo pozitivne kritike. Zahvalila se načelniku i njegovom Kabinetu na razumijevanju i saradnji, svojim kolegama na angažmanu, a potom i publici koja je po svemu sudeći prepoznala kvalitet.

Govoreći o umjetnosti uopšte, iz ugla učenika kolonije ali i nekoga koje dio ustanove koja već godinama uspješno organizuje ovu manifestaciju, goste je pozdravila i Jelena Glogovac Savić. U recenziji koja je zabilježena u ovogodišnjoj brošuri likovne kolonije, Glogovac Savić je, između ostalog, zabilježila da su „likovne kolonije tačke susreta u stvaralaštvu u kojoj su umjetnici u otvorenoj komunikaciji sa svojim kolegama, nezaštićeni od kritike.“

Umjetnost je definisala kao „opservaciju vremena u kome živimo, precizni instrument koji mjeri količinu ljepote koja je još ostala na raspolaganju čovječanstvu. Čak i kada se bavi teškim motivima, umjetnost istjera ljepotu emocije na površinu“, zabilježila je Glogovac Savić.

Ovogodišnja kolonija je drugačija i po tehnici i po poetici, kazala je akademski grafičar Tanja Pikula, koja je napravila selekciju ovogodišnjeg saziva. Podsjetila je na nova imena koja su prvi put učesnici kolonije u Gacku.

„Pored dobro poznatog Dragana Bartule iz Loznice, Miša Vemića iz Nikšića, Pavla Rističevića, naše Snežane Domazet, Dragana Batinića, Dražena Milića i ostalih, ove godine sa nama su se družili i stvarali mladi ekspresivni slikar Aleksandar Stanojević, te Hana Mirkov i Jana Farkaš izTivta. Zastupljeni su akril na platnu, ulje na platnu, crteži, akvarel, skulpture. Imamo sve, od bajkovitih motiva, pejzaža do apstrakcije“, rekla je Pikula, dodajući da je JU KSC bogata za nova djela, a oni za nova prijateljstva.

Podsjećamo, izložba radova umjetnika upriličena je u okviru manifestacije „Kulturno – sportsko ljeto Gacko 2021“, koja se proslavom praznika Preobraženja u Avtovcu svečano zatvara danas.

Podijelite vijest