Obavještenje iz Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti

Obavještavaju se poljoprivredni proizvođači sa područja opštine Gacko da Regionalna stočna izložba koja je bila planirana za 27. avgust, neće biti održana.

Naime, u pograničnom području, odnosno u neposrednoj blizini naše opštine pojavila se  zarazna bolest goveda, poznata kao bolest kvrgave kože.  Bolest je virusno oboljenje i veoma brzo se širi, a prenose je komarci, muve i krpelji, čemu pogoduju i trenutne klimatske prilike za njihovo razmnožavanje.

Posebno je opasan transport životinja, jer se na njima zaraženi insekti mogu prenositi, kao i transport zaražene  životinje čijim prometom se izvor zaraze može premjestiti na stotine kilometara udaljenosti. Na taj način stvaraju se nova žarišta iz kog se bolest putem novoinficiranih insekata širi na goveda u bližoj okolini.

Iz svega navedenog, a u skladu sa Mišljenjem Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, proizilazi da bi održavanje stočne izložbe bilo rizično posebno kada se uzme u obzir činjenica da je izložba regionalnog karaktera.

Podijelite vijest