Problem koji moramo sistemski rješavati: Održano predavanje o vršnjačkom nasilju

Svjedoci smo sve većeg broja slučajeva nasilja među djecom školskog uzrasta, koje se dešava u školskim dvorištima, hodnicima, na putu ka školi, kući i drugim mjestima. Tim povodom, u prostorijama OŠ „Sveti Sava“ Gacko, „Ženski centar“ Trebinje u saradnji sa CJB Trebinje, juče je održano predavanje na temu vršnjačkog nasilja, sa osvrtom na seksualni razvoj i narkomaniju. O pomenutim temama govorili su direktorica „Ženskog centra“ Trebinje, Ljiljana Čičković, psiholog Centra, Branka Pejović i predstavnik CJB Trebinje, Goran Šarenac.

Prema riječima Ljiljane Čičković, vrlo je pogrešno smatrati da je vršnjačko nasilje u sklopu odrastanja normalna pojava, te da je vrlo bitan socijalni i materijalni momenat.
„Jako je važno da roditelji kući i nastavnici, učitelji u školi, prepoznaju dijete izloženo nasilju. Takva djeca obično pokazuju simptome povlačenja i zatvaranja u sebe, i to je „alarm“ za pomoć“, ističe Čičković.

Kao jedan od problema navela je lošu saradnju institucija relevantnih za rješavanje ovih problema, ali i veliki broj neprijavljenih slučajeva svih vrsta nasilja, kako vršnjačkog tako i seksualnog kao i nasilja u porodici.

Prema riječima direktora škole, Radana Popovića, problem vršnjačkog nasilja u centralnoj školi nije zabilježen tokom proteklih nekoliko godina, te smatraju da su školska dvorišta na podučju naše opštine makar za sada bezbjedna.

Predavači su na kraju zaključili da vršnjačko i seksualno nasilje, kao i probleme narkomanije treba sistemski rješavati i podići na veći nivo. To je opšti problem koji se rješava zajedničkim aktivnostima roditelja, nastavnika, školskih psihologa i pedagoga, medija, te policijskih službenika i službenika Centra za socijalni rad.

Podijelite vijest