„Neizgorjela luča Namučena“ predstavljena i u Bileći

Nakon Gacka i Beograda, knjiga „Neizgorjela luča Namučena“ mladog Gačanina Milana Nikčevića, protekli vikend predstavljena je i u susjednoj Bileći.

Pored autora, promociju su vodili profesor književnosti u SŠC “Pero Slijepčević Gacko, Anđelina Nikčević, a u ime autora prisutne je pozdravio vojvoda Slavko Aleksić.

Da je interesovanje za zbirku u kojoj se nalazi nekoliko desetina pjesama koje na potresan način govore o tragediji razbraćenja, bratoubilaštva srpske tragedije i posledice koje zbog toga i danas osjećamo bilo veliko, govori i popunjena sala Parohijskog doma u Bileći.

“Čast mi je što je moja zbirke promovisana i u Bileći, Dražinom Alkazaru, koja je podizanjem Ravnogorskog parka svim srpskim gradovima dala putokaz ka prevazilaženju podjela. To što je na promociji govorio, i u organizaciji lično učestvovao vojvoda Slavko Aleksić, čini mi možda do sada i najveću ukazanu čast”, istakao je Nikčević.

Milan Nikčević je rođen 1988. godine u Trebinju, osnovnu i srednju školu je završio u Gacku, a diplomirao je na Filološkom fakultetu u Novom Sadu.
Svoj životni i pjesnički princip opisao je riječima: „Onaj sam i od onih, sve rjeđih i u očima drugih sve luđih, koji zna da kraja ima i da je naš kraj, onakvih kakvi smo bili, bio u Sloveniji i na Zelengori, na Lijevče Polju i Kočevskom Rogu u masovnim grobnicama po Srbiji… I od onih koji taj kraj, naizgled sizifovski, guraju ka njegovom početku, čvrsto vjerujući da Ravna Gora – pobijedit’ mora!!!“

Izdavač ove zbirke pjesama je Srpsko kulturno-prosvjetno društva „Prosvjeta“ Gacko, a sav prihod od prodatih knjiga namijenjen je za podizanje spomenika srpskim borcima u opštini Gacko.

Nakon Bileće uslijediće promocije u Osečini i u Novom Sadu.

Podijelite vijest