Opštinska izborna komisija Gacko: Saopštenje za javnost

Opštinska izborna komisija Gacko na sjednici održanoj dana 18.7.2024. godine razmatrala je mogućnost formiranja biračkih mjesta u skladu sa članom 5.2. stav (1) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Naime, izmjena Izbornog zakona od strane Visokog predstavnika za BiH koje su objavljene u “Službenom Glasniku BiH“ broj 24 od 5.4.2024. godine izmijenjen je član 5.2. stav (1) istog zakona koji sada glasi:

“Biračko mjesto određuje se uzimajući u obzir udaljenost birača od biračkog mjesta i u skladu s brojem birača, koji u pravilu treba biti između tri stotine (300) i hiljadu (1000), osim u opravdanim slučajevima utvrđenim u propisima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.“

U vezi sa citiranim članom, postupajući i po intenciji Centralne izborne komisije BiH u pravcu poštovanja citirane zakonske odredbe, imajući u vidu dosadašnji broj biračkih mjesta u opštini Gacko, te analizirajući dosadašnja biračka mjesta na kojima je prema Izvodu iz privremenog biračkog spiska broj birača manji od tri stotine (300), Opštinska izborna komisija je razmatrala mogućnost da se proces glasanja ne odvija na dosadašnjim biračkim mjesta, kako slijedi:

  1. BIRAČKO MJESTO 164B009 – KRAVAREVO;
  2. BIRAČKO MJESTO 164B010 – VRBOVAC;
  3. BIRAČKO MJESTO 164B011 – SLIVLJA;
  4. BIRAČKO MJESTO 164B013 – IZGORI.

Ukoliko se proces glasanja ne bude odvijao na naprijed navedenim biračkim mjestima Opštinska izborna komisija će preduzeti sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju omogućavanja biračkih prava svakom stanovniku opštine Gacko.

Podijelite vijest