Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Srednjoškolski centar „Pero Slijepčević“ Gacko

Srednjoškolski centar „Pero Slijepčević“ u Gacku nastavlja tradiciju srednjoškolskog obrazovanja koje je vremenom mijenjalo struke i zanimanja od 1921/22. školske godine, kada je osnovana niža realna gimnazija. Odlukom Ministarstva prosvjete od 1948. godine otvorena je Državna niža realna gimnazija, a 1955/56. školske godine srednja škola.

06.12.1967. godine tadašnja gimnazija preselila se u sadašnju zgradu i nosi ime „Šućrija Ćimić“ do 04.06.1975. godine kada je osnovan Srednjoškolski centar pod istim imenom.

25.08.1993. godine Opštinskom odlukom promijenjen je naziv u Srednjoškolski centar „Pero Slijepčević“ Gacko.
1980/81. školske godine uvodi se Srednje umjereno obrazovanje, gimnazija se gasi odlukom tadašnjih vlasti, a ponovo se uvodi 1993/94. godine kao srednje stručne škole sa područja rada: mašinstvo i obrada metala, trgovina, ugostiteljstvo i turizam, ekonomija, pravo i administracija, geologija, rudarstvo i metalurgija, elektrotehnika i poljoprivreda koje se mijenjaju prema potrebama privrede i zahtjevima opštine Gacko.

Od 1955/56. školske godine srednju školu završilo je više od 4.500 učenika srednjih škola, od čega je oko polovina gimnazijalaca. Veliki broj nastavio je dalje školovanje na višim školama i fakultetima. Značajan broj bivših učenika ove škole stekao je naučna zvanja magistara, doktora nauka sa radom u mnogim zemljama bivše Jugoslavije i rasijanja.

Prema broju stanovnika, u Gacku je bilo najviše fakultetski obrazovanih ljudi od kojih više od 90 doktora nauka.

Srednjoškolski centar „Pero Slijepčević“ je dobra kadrovska osnova za nastavak školovanja. Trenutno školu pohađa 450 učenika u 18 odjeljenja od kojih 206 gimnazijalaca – 8 odjeljenja, 244 učenika stručnih škola, područje rada mašinstvo i obrada metala, zanimanje mašinski tehničar četvrti stepen, varioca i bravara treći stepen; ekonomija, pravo i administracija, zanimanje ekonomski tehničar i poslovno pravni tehničar četvrti stepen i poslovno pravni sekretar treći stepen; geologija i rudarstvo-rudarski tehničar.

Vaspitno obrazovni rad u ovoj školi stručno je zastupljen sa 34 nastavnika koji posjeduju licence. Rad se odvija u jednoj prijepodnevnoj smjeni u 21 učionici, vlastitoj fiskulturnoj sali sa vlastitim metalskim radionicama i vlastitim centralnim grijanjem na čvrsto gorivo.

Oko polovina učenika je šireg područja opštine Gacko koja dobro uvezenim putnim saobraćajem ne osložnjava vaspitno-obrazovni proces u jednoj smjeni.

Nastava je polu kabinetska. Dobro su opremljeni kabineti informatike, geografije, mašinstva, fizike, srpskog jezika i stranih jezika. Školski objekti su u dobrom stanju sa zamijenjenim krovom i stolarijom. Planski se zamjenjuje i zastarjela oprema u kabinetima.

Savjet učenika i Savjet roditelja igraju značajnu ulogu direktno i indirektno u rješavanju svih pitanja u školi.
Pored redovne nastave, planski su organizovane vannastavne aktivnosti u svim školskim i van školskim manifestacijama. Rezultati su višestruki, o čemu svjedoče regionalna i republička takmičenja. Kontinuirana je saradnja sa Republičkim pedagoškim zavodom i Ministarstvom prosvjete i kulture.

Direktor Srednjoškolskog centra je Aleksandar – Saša Purović.

Contact

  • ADRESA: Solunskih dobrovoljaca br. 24
    TEL: 059/472-932, 472-933