“Sveti Roman Melod” Gacko

NAZIV: “Sveti Roman Melod” Gacko
ADRESA: Save Vladislavića bb.

Područno odjeljenje muzičke škole “Sveti Roman Melod” u Gacku nezvanično je počelo da radi školske 2007-2008. godine u prostorijama SŠC “Pero Slijepčević”.
U prvi razred upisano je oko 60 učenika na odsjeke: klavir, harmonika i klarinet.
Nastavni kadar škole sačinjavali su: direktor Saša Stojanović, Miljan Gutović, Bojo Milošević i Miljan Bulut.
Na kraju tekuće školske godine 12 talentovanijih učenika polagalo je u avgustovskom roku drugi razred što je odobrilo nastavničko vijeće. Svi učenici su uspješno položili drugi razred.
Područno odjeljenje zvanično je počelo sa radom naredne školske 2008-2009. godine u prostorijama Parohijskog doma.
Svještanje prostorija škole obavio je Vladika Zahumsko-Hercegovački Grigorije dana 16. 09. 2008. god.
Tom prilikom bili su prisutni predstavnici SO Gacko, predstavnici roditelja, učenici, direktori škola, i ostali ugledni građani Gacka.
Direktor škole Saša Stojanović ovom prilikom je održao govor nakon čega je uslijedio manji koncert učenika.
Dana 14. 10. 2008. god. obilježen je dan škole, a ujedno i krsna slava škole.
Školske 2008-2009. godine nastavni kadar škole sačinjavaju sledeći nastavnici: Miljan Gutović, Bojo Milošević, Jovanka Petrović, Keti Mileska i Nataša Živković. Škola broji oko 60 učenika.
Muzička škola predstavlja centar u kome se odvijaju najljepši sadržaji muzičkog života u Gacku. Radi se po programu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske za muzičke škole.
Muzička škola je postavila koncepciju o potrebi stalnih javnih nastupa, na kojima učenici sazrijevaju u buduće muzičare.
Festival ima za cilj da se u muzičkoj školi okupe dobri muzičari koji će propagirati izvornu muzičku kulturu i umjetnost izvođenja na različitim orkestarskim instrumentima, njegovanje srpske izvorne narodne pjesme na ovim prostorima, očuvanje kulturnog identiteta našeg naroda, ostvarenje kvalitetnog pomaka u muzičkom životu grada, unapređenje zdravih stilova i aktivnosti u populaciji djece i omladine, otkrivanje i promovisanje muzičkih talenata.