Hramovi u parohiji

Hramovi u Prvoj parohiji

Saborni hram:
Hram Sv. Trojice (Silaska Sv. Duha na Apostole) u Gacku

Podignut 1884. godine. Obnavljan 1962-1965. i 2004. godine. Na Trojčin dan 2009.g. osvećen je Parohijski Dom i Kapela pored hrama Svete Trojice koji od tog dana služe svojoj svrsi.


Crkva Sv. proroka Ilije u Izgorima
(35 km sjeveroistočno od Gacka)

Podignuta 1884. godine. Obnova počela prije 15 godina, ali još nije završena.

Crkva Sv. Kneza Lazara Kosovskog u Pridvorici

(Blizu izvora Neretve 40 km sjeverno od Gacka) Crkva je podignuta 1935. godine. Srušena od ustaša na Božić 1942. kada su i svi stanovnici srpskog sela Pridvorice pobijeni . Rodbina pobijenih ovu Crkvu obnavlja poslije rata, ali pošto u selu niko nije živio i popravka nije urađena kvalitetno krov se opet urušio. Crkva je trudom potomaka mučenika, Opštine Gacko i Crkvene Opštine Gacko obnovljena a posmrtni ostatci mučenika su sahranjeni u kripti hrama. Zasijala je novim sjajem i osvećena od Preosveštenog Vladike Grigorija 26. jula 2009. godine


 

HRAMOVI U IZGRADNJI

Novi Saborni Hram Sv. Trojice u Gacku

Hram počet 2002. godine i veći dio grubih građevinskih radova završen. Crkva se radi po pojektu dipl.inž. arh. dr. Predraga Ristića, a presjednik odbora za gradnju je maš. inž. Kostadin Jegdić.


Hramovi u Drugoj parohiji

NADANIĆI
Crkva Sv. Ilije u Nadanićima
(8 km od Gacka prema Nevesinju).

Crkva obnovljena, odnosno nanovo sazidana na temeljima stare crkve (iz 1897. godine) i sveštana 1991.g. Živopisana 2003.g. Živopis radio Boban Almažan iz Sremske Mitrovice. Veliki narodni sabor u Nadanićima svake godine na slavu Ilindan. Veliki broj sela (koja se nalaze) na magistralnom putu Gacko-Nevesinje ovu crkvu doživljavaju kao svoj Saborni Hram.


FOJNICA
Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Fojnici (20 km od Gacka prema Nevesinju).

Sveštana 1884.g. Poslije toga više puta na njoj vršene manje popravke. Prvi sveštenoslužitelj ove crkve je bio protojerej Aćim Bratić tadašnji paroh Fojničke parohije koji je sahranjen sa južne strane crkve. Hram je 2008.g. pjeskaren i u dobroj mjeri obnovljen.


DOMRKE
Crkva Sv Dimitrija u Domrkama
(Gatačka Površ 25 km sjeverozapadno od Gacka) .

Jedna od najstarijih crkava na teritoriji Gacka. Narodno predanje je vezuje za 13. vijek. Arheološka istraživanja su pokazala da e crkva obnovljena 1883. godine. Ispod temelja te crkve su pronađeni ostatci iz ranijeg perioda, ali ne tako stari kako to kaže narodno predanje iako kod crkve postoji srednjevjekovno groblje. Crkva je obnovljena i sveštana 2001. godine.


JUGOVIĆI
Crkva Sv. Nikole u Jugovićima (Gatačka Površ 33 km sjeverozapadno od Gacka).

Nema pouzdanih podataka o starosti crkve. Narodno predanje i ovu crkvu vezuje za sredni vijek, i po tom predanju su je podigli čobani koji su u toku ljeta izgonili stoku na pašnjake u Gatačkoj površi. Predanje kaže da su to bili Nemanjića čobani. Crkva je obnovljena 1881. godine.


GRAČANICA
Crkva Sv. Nikole u Gračanici (2 km sjeverozapadno od Gacka).

Po predanju sagrađena 1534. g. Obnavljana je više puta 1754, 1814. i 1896. godine. Oko crkve se nalazi srednjevjekovno groblje pa se pretpostavlja da je podignuta na temeljima još starije crkve. Arheološka istraživanja nisu dovedena do kraja pa ni ova pretpostavka nije još naučno potvrđena.


SRĐEVIĆI
Crkva Sv. Nikole u Srđevićima.

Pouzdanih podataka o starosti crkve nema. Narodno predanje je veže za srednji vijek što potvrđuje i ostatak starog živopisa. Crkva je pod zaštitom države. Zna se da je obnavljana 1883. godine. Pod nadzorom Zavoda za zaštitu spomenika crkva se i sada.


HRAMOVI U IZGRADNJI

U toku je izgradnja hrama Sv. Vladike Nikolaja Žičkog i Svesrpskog u selu Slivlja.


 Podaci o crkvama u avtovačkoj parohiji

Avtovačka parohija ima 11 hramova. Saborni hram Svetog Vasilija Ostroškog je u Avtovcu, podignut u vrijeme Mitropolita Petra Dabrobosanskog, Zimonjića 1907/08. godine. U hramu je pohranjena nožna nazuvka Svetitelja Vasilija Ostroškog, prilikom presvlačenja 1996. i litije kroz Hercegovinu. Saborne službe su za hramovnu slavu i za Preobraženje Gospodnje.


Hram Svetog Vasilija Ostroškog u Avtovcu sagrađen je i osvećen 1907. Šezdesetih godina je na crkvi sagrađen zvonik. Crkva nije obnavljana.


Hram Svetog Save u selu Samobor. Nije sačuvan podatak kada je sagrađen, zna se da je obnavljan 1979. godine pa 2002. Postoji podatak da je i prije ovih godina crkva obnavljana više puta, što govori da je hram iz ranijeg perioda.


Hram svete Trojice u selu Gareva. Ne zna se kad je sagrađen. Obnavljana je 1889. na temeljima crkve koja je tu već postojala. U prvom svjetskom ratu je rušen da bi odmah 1921. godine ponovo bio obnovljen. Poslednji put je uređen 1988. godine.


Hram Svetog Proroka Ilije u selu Berušica, sagrađen 1893. Srušen je od strane Austrugara, a obnovljen i osvećen 31. 07. 2005.


Hram Svetog Nikole u selu Dobrelja. Ne zna se godina kad je sagrađen, iz ranijeg je perioda. Postoji podatak o obnovi iz 1884/9. 2001. godine je obnovljen i osvećen.


Hram Svetog Arhangela Mihaila u selu Kazanci. Ne zna se kad je sagrađen. Prvi put je obnovljen 1833. godine, pa zatim 1934., 1971. i 1991.


Hram Svetog Petra Zimonjića u selu Danići sagrađen i osvećen zajedno sa konakom 2001. godine.


Hram Svetog Arhangela Mihaila u selu Stepen sagrađen i osvećen 2004. godine.


Hram Pokrova Presvete Bogorodice u selu Hoxići – Korita. Iz ranijeg je perioda. Obnovljen je 1855. i poslije toga je više puta popravljan.


Hram-kapelica na Korićkoj jami posvećena Srpskim novomučenicima postradalim od strane ustaša 1941. godine.


Hram Svetog Nikolaja u selu Miholjače. Obnovljen je 1884. što znači da je iz ranijeg vremena. Obnovljen je i freskopisan 1999. godine.


U Cernici, u selu Jasenik postoje temelji srednjovjekovne crkve