Заиграјте фолклор са члановима Удружења “Сава Владиславић” из Гацка

Након паузе од проби и наступа, које је условила пандемија вируса Корона, Удружење за очување народне пјесме и игре “Сава Владиславић”, протеклих дана своје чланове обрадовало је једнодневним излетима. Претходних годину и по дана нису имали активности, а ово је, кажу, био један од начина дјецу да задрже и да оправдају масовност од преко 200 младих које везује љубав према народним играма и пјесмама, рекао је Александар Лечић, оснивач и један од кореографа.

“Претходних годину и по дана није било активности због Короне. Прошле године нисмо имали пробе седам мјесеци. После смо имали два мјесеца и опет паузирали, да би прије десетак дана кренули са активностима. Имали смо и снимање за “Агро” телевизију. Почели смо са путовањима на један дан. Прво смо ишли са дјецом из Автовца и околних села, јер тамо имамо преко 50 дјеце. Обишли смо Вишеград, Фочу и Тјентиште. Наредни викенд смо исто ишли са другом групом“, каже Лечић.

Зажељели су се нових наступа и путовања. Херцеговина, Лесковац, Шумадија  – најчешће су кореографије којима се представљају гдје год да оду, а кад се наступа ван граница земље онда је акценат на играма нашег краја.

Сви им се радо враћају, посебно студенти који повратак кући након паузе од радних обавеза и факултета, проводе у овом удружењу у којем су направили прве фолклорне кораке. Лечић цијени да је управо то смисао и највећи успјех.

И док вјежбају у старим ношњама које су већ дотрајале, нове би им, признају, добро дошле за јавне наступе којих, истина, још увијек нема, али их очекују. У том смјеру, очекују више слуха и помоћи у наредном периоду, узимајући у обзир чињеницу да су према оцјени многих један од три најмасовнија друштва у Херцеговини.

“Прије седам година од Р и ТЕ добили смо средства за осам односно 16 парова комплетних шумадијских ношњи са опанцима, а од остатка новца сашили смо ношње за Шопске игре. Међутим, нова не би била на одмет, будући да је и ова дотрајала. Очекујемо више слуха од Општине и Р и ТЕ, будући да смо, судећи према оцјени других друштава, један од три најмасовнија друштва у Херцеговини”, нагласио је Лечић.

Пробе се одржавају до краја шестог мјесеца, у јулу и августу су паузе због распуста, а од септембра крећу поново са радом и наступима. Лечић додаје да би упис требао да буде прољетни и јесењи, али код њих дјеца долазе током цијеле године.

“Узраст није битан, никога нисмо вратили, имамо дјецу и Школу играња за одрасле гдје долазе сви од 20 до 60 година. Ветерана има 40, а прије годину и по дана основали смо секцију за Автовац и околна села, која броји око 60 чланова од првог до петог и од петог до деветог разреда”, казао је Лечић.

Старе кореографије је увијек изнова увјежбавају, а у припреми је и нова, каже Лечић, коју ће кренути да уче и представљају од септембра.

Епидемиолошка ситуација је покварила све пређашње планове, стога опрезно говоре о новим и оним које очекују. За сада, позвани су на дружење у Србију, са ветеранском групом, а у плану је и одлазак на море.

И на крају, мада вјерујемо да већ сви знате – сваким радним даном од 19 до 21 сат, просторије Средњошколског центра су адреса гдје треба да се јаве сви они који гаје љубав према фолклору, народној пјесми, а самим тим и нашим најљепшим обичајима. Гарантују добро дружење и много нових кореографија.

Подијелите вијест